Lagarde: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού

Οι μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τον ορισμό των κεφαλαιακών επιπέδων και των επιπέδων μόχλευσης και να περιλαμβάνουν τη ριζική αναμόρφωση της νοοτροπίας στις κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Christine Lagarde δήλωσε ότι η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν λειτουργεί μέσα σε μία "φούσκα". Όπως υπογράμμισε, ο τραπεζικός κλάδος

θα πρέπει να μάθει "ότι πρέπει να υπηρετεί την οικονομία, πώς θα είναι επιτυχημένος και ταυτόχρονα λογικός και πώς θα εστιάζει στην αποστολή του".

Μιλώντας σε συνέδριο στο Μόντρεαλ η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας ότι έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, αν και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ως αποτέλεσμα "της κόπωσης ή του εφησυχασμού" των κυβερνήσεων.

Προειδοποίησε επίσης ότι σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και ιδίως στην Ευρώπη υπάρχει ο κίνδυνος του χαμηλού πληθωρισμού.

Η Lagarde χαιρέτισε τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τόνωση της ανάκαμψης και του πληθωρισμού. "Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόσφατη στάση της ΕΚΤ είναι καλοδεχούμενη – είτε είναι η χρήση των εργαλείων ή η χρήση λέξεων, έρχεται στο σωστό χρόνο. Και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν περισσότερα", δήλωσε.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει διανύσει πολύ δρόμο, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες – όπως η υπόσχεση για μια τραπεζική ένωση. "Το μόνο που χρειάζεται είναι οι ηγέτες να είναι θαρραλέοι".

Keywords
Τυχαία Θέματα