Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, σε λίγη ώρα, κορυφώνονται, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:30. Για πρώτη φορά φοιτητές από σχολές του Πολυτεχνείου και την Ιατρική, αντί να κατευθυνθούν στο σημείο συνάντησης στην Κλαυθμώνος, για συμβολικούς λόγους κατευθύνονται στη Νομική. Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Κλειστοί οι σταθμός του μετρό:
Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι. Τροποποιήσεις και στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Σε επιφυλακή οι αστυνομικές δυνάμεις και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Ένταση υπήρξε στη Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, όπου φοιτητές δεν επέτρεψαν στον πρύτανη, Περικλή Μήτικα, να καταθέσει στεφάνι, το οποίο και πέταξαν στα σκουπίδια. Ο πρύτανης του ΑΠΘ έφτασε μέχρι την είσοδο, ωστόσο όταν προσπάθησε να πλησιάσει στο μνημείο, οι φοιτητές έφτιαξαν αλυσίδα και τον απέτρεψαν από το να προχωρήσει. Τελικά, άφησε το στεφάνι στην είσοδο, από όπου οι φοιτητές το πήραν και το πέταξαν.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967-1974 έχει προγραμματίσει για τις 12 το μεσημέρι τις καταθέσεις στεφανιών. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει η συγκέντρωση έξω από την Πολυτεχνική Σχολή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πορεία προς το αμερικανικό προξενείο.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν μία ηρωική στιγμή του ελληνικού λαού, των επαναστατημένων φοιτητών, που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» σημειώνει σε μήνυμά του για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ενθαρρύνουμε τους αγώνες κατά της λήθης, τιμάμε τα κινήματα για μια νέα μεταπολίτευση στην Ελλάδα», δήλωσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση και Παναγιώτη Κουρουπλή, μετά την κατάθεση στεφανιού στο Πολυτεχνείο.

Ο γενικός γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιάννης Μοίρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση σε εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Το Πολυτεχνείο ζει. Και μας οδηγεί σε νέους αγώνες. Και σε νέες κατακτήσεις. Ενάντια στην ξενοκρατία, στην υποτέλεια και στο ξεπούλημα που πρεσβεύουν η συγκυβέρνηση, η Τρόικα, οι ξένοι δανειστές και οι τοκογλύφοι.»

«Αν το 73 στο Πολυτεχνείο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το Πολυτεχνείο δεν θα γινόταν, γιατί πρώτον δεν θα συμφωνούσαν στην ημερομηνία και δεύτερον γιατί δεν θα έλεγχαν τους φοιτητές»
τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

«Η παιδεία, η δημοκρατία και η ελευθερία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι κερδίσαμε και γι αυτό πρέπει να της διεκδικούμε μονίμως», δήλωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Έκτακτα μέτρα

Έκτακτα μέτρα και από τη τροχαία με απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης αλλά και εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ενώ τροποποιήσεις υπάρχουν στα δρομολόγια των τρόλεϊ και των λεωφορείων.

Κλειστοί θα είναι από τις 2 το μεσημέρι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Αμπελόκηποι», ενώ ο σταθμός του μετρό στο «Πανεπιστήμιο» θα κλείσει από τις 12 το μεσημέρι.

Οι παραπάνω σταθμοί κλείνουν με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω των εκδηλώσεων για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Επίσης, με απόφαση του Οργανισμού «Συγκοινωνίες Αθηνών», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας θα πραγματοποιούνται τη Δευτέρα από τις 14.00 στους δρόμους:

-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις κάθετες -Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
-Πλατεία Ομονοίας
-Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και -Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
-Β. Γεωργίου Α'
-Λεωφόρο Β. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) έως το ξενοδοχείο «HILTON» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
-Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
-Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας
-Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Β. Σοφίας
-Λεωφόρο Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
-Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
-Λεωφόρο Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. -Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας
-Αθηνάς
-Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)
-Τσόχα
-Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα
-Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας
-Λεωφόρο Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
-Λεωφόρο Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
-Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
-Λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά
-Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Keywords
πυλες, αθηνα, μετρο, συνταγμα, θεσσαλονικη, πατρα, ΑΠΘ, ψωμι, ελευθερια, λοβερδος, νέα, ελλαδα, συριζα, μμε, τροικα, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, συγκοινωνιες, βενιζελος, hilton, ηπα, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, ψωμι συνταγη, γσ πατησιων, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ρενα δουρου, δουρου, ημερομήνια, πολυτεχνειο, δημοκρατια, ηπα, ιατρικη, μμε, μνημειο, σχολες, ψωμι, ωρα, αγωνες, αμερικανικη πρεσβεια, αμπελοκηποι, γεωργιου, γινει, δευτερα, δηλωση, δρομολογια, ευαγγελισμος, ελευθερια, ερμου, ζωη, θεοδωρακης, κηφισιας, μαβιλη, μεγαρο μουσικης, μηκος, νικο, νομικη, ξενοδοχειο, ξημερωματα, οχηματων, πρυτανης, ρευμα, συνεχεια, συγκεντρωση, τμημα, τοκογλυφοι, τροχαια, συγγρου, υπουργος παιδειας, φορα, αλυσιδα, κωνσταντινου, κυριακου, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα