Independent: Ένα Grexit θα είχε παγκόσμιες επιπτώσεις

Εάν αυτό που χρειαζόταν η ευρωζώνη για να σταθεροποιηθεί, ήταν η αποχώρηση των Ελλήνων, τότε θα είχε συμβεί μέχρι τώρα, εκτιμά ο Independent σε δημοσίευμά του. Όπως επισημαίνει, όντως, οι διαδοχικές κρίσεις κρατικού χρέους της Ελλάδας, έχουν προσφέρει κάθε ευκαιρία για τους Γερμανούς -κυρίαρχη φωνή στην ευρωζώνη και από τους μεγαλύτερους πιστωτές- να πιέσουν την Αθήνα στην
έξοδο.

Αντιθέτως, με μια αξιοθαύμαστη προσήλωση στην ευρωπαϊκή ενότητα, ο Γερμανός φορολογούμενος έχει πληρώσει και επιδοτήσει την Ελλάδα και τις άλλες μη ανταγωνιστικές οικονομίες του Club Med. Τις Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα του Independent, «η υποψία είναι ότι ο γερμανικός ιδεαλισμός και η γενναιοδωρία δεν συνοδεύονται από την ελληνική αποφασιστικότητα και αυτοθυσία. Περισσότερο από υποψία, στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θριαμβεύσει στις εκλογές. Απειλεί να αθετήσει τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα, καθώς είναι πολύ αυστηρή, παρά το ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Μια τέτοια εξέλιξη, τονίζει το δημοσίευμα, δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει μια ακόμη χειρότερη φήμη για την ικανότητά της να τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα ακολουθούσε σύντομα.

«Μια νέα εκδοχή της δραχμής θα είχε υποστεί άμεση υποτίμηση, και η αξία του χρέους σε δραχμές, θα αυξανόταν ακόμη περισσότερο. Η χρεοκοπία θα ήταν τότε η μόνη επιλογή. Κανένας δεν θα τους δανείζει. Οι Έλληνες θα υποφέρουν περισσότερο από ό,τι τώρα».

Μια τέτοια τροπή των γεγονότων θα ήταν επίσης καταστροφική και για την ευρωζώνη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας της «μετάδοσης». Αυτό το φαινόμενο που ελάχιστα γίνεται αντιληπτό, απέδειξε την καταστροφική του δυναμική στη διάρκεια τόσο της τραπεζικής κρίσης αλλά και των διαδοχικών κρίσεων στην ευρωζώνη. Ο πανικός, συχνά παράλογος, εξαπλώνεται από τράπεζα σε τράπεζα, από τράπεζα σε χώρα, και από χώρα σε χώρα, και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα, με το ευρώ να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, σε αντίστροφη πορεία με τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα