HRW: Υπερβολική χρήση βίας στο Κουβέιτ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) καταδίκασε σήμερα την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία στο Κουβέιτ εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και κάλεσε τις αρχές της χώρας να σέβονται το δικαίωμα στις διαδηλώσεις.

Η οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα
Υόρκη, επισήμανε ότι οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας προχώρησαν σε πολλές περιπτώσεις σε «κατά τα φαινόμενα υπέρμετρη χρήση βίας για να διαλύσουν στην πλειονότητά τους ειρηνικές διαδηλώσεις».

«Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», έγραψε σε μια ανακοίνωση της οργάνωσης ο Έρικ Γκόλντσταϊν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος της HRW για την Μέση Ανατολή. «Οι αρχές πρέπει να ερευνήσουν τις κατηγορίες για καταχρήσεις που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και να τιμωρήσουν εκείνους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι ηγέτες του Κουβέιτ πρέπει να σέβονται το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις», συνέχισε ο Γκόλντσταϊν, τονίζοντας ότι το «να κηρύσσεται μια διαδήλωση "παράνομη" δεν δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να χτυπάει τους διαδηλωτές».

Στην διάρκεια των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από την αντιπολίτευση η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις των αντιπολιτευόμενων, ενώ πολλοί συνελήφθησαν ή ξυλοκοπήθηκαν, σύμφωνα με την HRW.

Η αντιπολίτευση οργάνωσε τις τελευταίες εβδομάδες πολυάριθμες διαδηλώσεις σε ορισμένες εκ των οποίων συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν για τον εκλογικό νόμο.

Στο πλούσιο πετρελαιοπαραγωγικό εμιράτο, την πρώτη μοναρχία του Κόλπου όπου υπήρξε η δυνατότητα εκλογής κοινοβουλίου το 1962, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις το τελευταίο διάστημα. Από τα μέσα του 2006 έχουν σχηματιστεί εννιά κυβερνήσεις και έξι κοινοβούλια έχουν διαλυθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα