H Σ. Βάιντενμπαχ στον 9.84

Η Γερμανίδα Σίλβια Βάιντενμπαχ, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, μίλησε στον Αθήνα 98.4 και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου για τη σχέση της με τηντρισδιάστατη εκτύπωση και την αποψινή ομιλία-συζήτηση, με αφορμή την έκθεση 3D printing, που φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση έως την 1η Μαρτίου, μετά από παράταση, παρουσιάζει τα έργα καταξιωμένων δημιουργών, που μοιράζονται με το κοινό τα μυστικά της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Στο

πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε μία διαφωτιστική ομιλία-συζήτηση με τον διεθνώς βραβευμένο γκουρού του 3D design, Άσσα Άσουκ, από το Ισραήλ, στη Στέγη στις 20 Ιανουαρίου.

Σήμερα (Τρίτη 27 Ιανουαρίου) στις 7 το απόγευμα, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την ομιλία της Silvia Weidenbach, επιτυχημένης σχεδιάστριας κοσμημάτων, για τις εξελίξεις στον τομέα του σχεδιασμού κοσμημάτων με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης.

-Πότε ήρθατε πρώτη φορά σε επαφή με τη τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης;

-Ήταν την εποχή που σπούδαζα στο Λονδίνο, στο Royal College of Arts, από το 2009 έως το 2011. Για να είμαι ειλικρινής ήταν την τελευταία χρονιά των σπουδών μου. Ήμουν απόλυτα γοητευμένη με τις νέες δυνατότητες και την ελευθερία. Απορροφήθηκα πλήρως από τις καινούργιες δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Μετά την αποφοίτηση μου κέρδισα ένα βραβείο το οποίο με υποστηρίζει χρηματικά και στη συνέχεια πέρασα στην διαδικασία της δημιουργίας.

-Ποια υλικά των κοσμημάτων σας δημιουργείτε με τρισδιάστατη εκτύπωση;

-Έχω περάσει εκπαίδευση παραδοσιακής αργυροχοΐας. Έχω τις γνώσεις να δουλέψω με μέταλλο, να χρησιμοποιήσω πέτρες και σμάλτο. Να συνδυάσω όλες αυτές τις παραδοσιακές τεχνικές με πολύτιμα υλικά, όπως πέτρες (πολύτιμους λίθους), ασήμι, χρυσό, σμάλτο, κάποιες φορές αντικείμενα που ανακαλύπτω και πλαστικό. Τα μέρη που είναι τυπωμένα τρισδιάστατα είναι τα πλαστικά, από νάυλον.

-Κατά τη γνώμη σας θα υπάρξει διαμάχη για τη χρήση της 3D εκτύπωσης στη δημιουργία έργων τέχνης, όπως συνέβη για παράδειγμα με τους πολέμιους των ψηφιακών μέσων;

-Θα έλεγα ότι η εκτύπωση δεν είναι μορφή τέχνης, είναι μόνο η τεχνική, το εργαλείο. Αυτό βγάζει νόημα απόλυτα, αν κοιτάξει κανείς το παρελθόν, όταν για παράδειγμα ανακαλύψαμε το πλαστικό. Εξαρτάται από το τι έχουμε στη διάθεσή μας κάθε εποχή, σε κάθε κοινωνία. Τώρα ανακαλύψαμε αυτή την καινούργια δυνατότητα, η οποία βέβαια πλέον δε θεωρείται νέα, είναι 13 χρόνων. Απλά αυτή την εποχή είναι πιο διαθέσιμη, πιο εύκολα προσβάσιμη από τους καλλιτέχνες και τους σχεδιαστές. Είναι ένα νέο εργαλείο που σου επιτρέπει να φτιάξεις τρελά πράγματα και σου δίνει τρομερή ελευθερία.

-Ποια θέματα θα αναπτύξετε στη σημερινή σας ομιλία;

-Θα κάνω μία περίληψη των όσων δημιουργώ, της εμπειρίας μου. Θα δείξω τις δημιουργίες μου και θα εξηγήσω την ιστορία τους. Πιστεύω πως μετά την ομιλία μου θα υπάρχει η δυνατότητα να δεχθώ ερωτήσεις και να δείξω πως λειτουργεί στην πράξη η τεχνολογία αυτή. Θα κάνω μια περίληψη κατά κάποιο τρόπο, θα εξηγήσω το πως σκέφτομαι και το πως δημιουργώ.

Επιπλέον πληροφορίες:

http://www.sgt.gr/uploads/Programme_3Dprinting_final.pdf

http://www.sgt.gr/gr/programme/event/2200

http://www.silviaweidenbach.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα