H κατάσταση για την Ιταλία παραμένει δύσκολη

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Αλλά ο στόχος μας πρέπει να είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, με ετήσιο ρυθμό 2%», εκτίμησε σήμερα ο Τζόρτζιο Σκουίντσι, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας.

«Τα τελευταία στοιχεία μας λένε ότι το μελλοντικό σκηνικό θα είναι δύσκολο-πολύ δύσκολο. Η Ιταλία όμως διαθέτει τις αναγκαίες βάσεις για να ξαναμπεί τον δρόμο της ανάπτυξης, με την βοήθεια των βιομηχάνων, με ρυθμό 2% ετησίως», πρόσθεσε ο Σκουίντσι, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ένα φιλόδοξο, αλλά όχι εξωπραγματικό

στόχο».

Ωστόσο, η εμπορική ένωση Confcommercio έκανε παράλληλα γνωστό σήμερα ότι τον περασμένο Αύγουστο η κατανάλωση των ιταλικών οικογενειών μειώθηκε, σε ετήσια βάση κατά 2,7%.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 0,2%. Παρά ταύτα, η Confcommercio εκτιμά ότι «στο άμεσο μέλλον, τα τρέχοντας στοιχεία αποκλείουν μια ουσιαστική αντιστροφή της αρνητικής φάσης που διέρχεται η ιταλική οικονομία».

Παρατηρητές σημειώνουν εξάλλου ότι υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη ανησυχία σε ότι αφορά την πιθανή μείωση των δαπανών των ιταλικών οικογενειών το τελευταίο τρίμηνο του 2012, όταν δηλαδή θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση λόγω της πληρωμής των φόρων, τόσο των τοπικών αρχών όσο και της κεντρικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα