"H κατάλληλη φορολογική πολιτική μπορεί να στηρίξει το Χ.Α."

Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίων Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης μιλά στο Capital.gr. για το μείζον ζήτημα της φορολόγησης των εγχώριων επενδυτών, αποκαλύπτει το ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χ.Α., δίνει το στίγμα του εφετινού roadshow στο Λονδίνο και προβλέπει πως την επόμενη δεκαετία θα ενισχυθεί περαιτέρω στην Ευρώπη ο ρόλος των χρηματιστηρίων στην μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων προς την επιχειρηματικότητα.

Κύριε

Λαζαρίδη, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο Χ.Α. βρίσκεται στο ναδίρ και ο αριθμός των ενεργών κωδικών βαίνει μειούμενος, ακόμα και κατά την πρόσφατη διετή άνοδο της αγοράς. Έχει απαξιωθεί το Χ.Α; Υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης απέναντι στο θεσμό;

Θα πρέπει να σας πω ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές κατέχουν σήμερα το 17% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, ποσοστό που δεν αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων, αν και μέσα στο 2013, είχε υποχωρήσει και στο 15,5%. Από το 2007 και μετά το υψηλότερο ποσοστό που κατείχαν δεν υπερέβη ποτέ το 22%.

Βέβαια, μια ιστορική ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές, που αξιολογείται θετικά από τους ξένους επενδυτές, είναι ότι είχε πάντα ένα retail χαρακτήρα. Όμως είναι χαρακτηριστικό, πως οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές έχουν σήμερα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους χαρτοφυλάκιο μέχρι 9.000 ευρώ. Η κρίση των προηγούμενων χρόνων επηρέασε σημαντικά τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού και επέφερε ανακατάταξη της όποιας ρευστότητας και περιουσιακής κατάστασής τους, που αποτυπώνεται και στον αριθμό των ενεργών κωδικών στην χρηματιστηριακή αγορά.

Το πιο σημαντικό όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πως οι αλλαγές που συντελούνται στο φορολογικό πλαίσιο της αγοράς ακινήτων και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, θα διαμορφώσουν μια νέα πρακτική διαχείρισης των αποταμιεύσεων του ελληνικού νοικοκυριού. Άρα το θέμα είναι, αν και πότε θα αλλάξει η διαμορφωθείσα μεταπολεμική παράδοση, να διοχετεύονται οι αποταμιεύσεις σε ακίνητα και ποια επενδυτικά εργαλεία θα αναδειχτούν ως ελκυστικά υποκατάστατα. Και είναι σίγουρο ότι τα επενδυτικά εργαλεία που μεταφέρουν με μεγαλύτερη αμεσότητα πόρους στις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία, είναι αυτά που θα συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο στην ανάπτυξη.

Θεωρείτε, όμως πως ο Έλληνας επενδυτής εμπιστεύεται σήμερα το θεσμό;

Όσο αφορά στο ζήτημα της εμπιστοσύνης που θέτετε, πρέπει να πω πως τα τελευταία 10 χρόνια, η Ευρώπη έχει επιβάλει ενιαίους κανόνες λειτουργίας στις χρηματιστηριακές αγορές και προσφάτως επέκτεινε τους κανόνες αυτούς και στις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα μεταφέρει σταδιακά την εποπτική εξουσία κεντρικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ισχυροποιείται ο θεσμός της κεφαλαιαγοράς, με κυρίαρχο αποτέλεσμα βέβαια την αύξηση της εμπιστοσύνης, που στην Ελλάδα εκφράζεται εκ των συνθηκών από την αύξηση των δραστηριοτήτων των ξένων επενδυτών. Αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο, θεωρώ δεδομένο ότι την επόμενη δεκαετία θα ενισχυθεί περαιτέρω στην Ευρώπη ο ρόλος των χρηματιστηρίων στην μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων στην επιχειρηματικότητα. Σε αυτή την προοπτική, το στοίχημα για όλους όσους εμπλεκόμαστε στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις επερχόμενες εξελίξεις και να διαμορφώσουμε τις προοπτικές υπηρετώντας ένα κοινό όραμα.

Προ μηνών, πάντως, υπήρξαν κρούσματα παράβασης της νομοθεσίας σε ότι αφορά το short selling.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός που αφορά στο short selling ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών (ESMA) και αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα της συγκέντρωσης των εποπτικών αρμοδιοτήτων κεντρικά στην Ευρώπη, όπως προανέφερα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι μια αφορμή για να ξεκαθαρισθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής των συγκεκριμένων κανονισμών από την ESMA.

Ένα μείζον ζήτημα που αφορά την εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι αυτό της φορολόγησης των επενδυτών. Εδώ και πολλούς μήνες όμως δεν έχει βρεθεί οριστική λύση. Γιατί;

Η φορολόγηση των επενδυτικών προϊόντων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Μάλιστα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό παρατηρώντας πως όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών τους υιοθετώντας συγκεκριμένη –ανάλογα με τους στόχους τους– φορολογική πολιτική, καθώς αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις.

Από την πλευρά μας, με μια κοινή επιστολή προτάσεων που στείλαμε τον Ιούλιο μαζί με την ΕΚ, ΕΕΤ, ΣΜΕΧΑ και ΕΝΕΙΣΕΤ, αναλύουμε διεξοδικά τόσο θέματα που χρήζουν βελτίωσης στη χώρα μας, ώστε να αποφευχθεί η αυξημένη λειτουργική επιβάρυνση για τους επενδυτές, όσο και θέματα στρατηγικής προκειμένου να μην υπολειπόμεθα σε ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων αγορών.

Η γενική αρχή που πρέπει να γίνει κατανοητή πάντως είναι ότι σε αυτό το περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού που λειτουργεί η αγορά μας, οι επενδυτές, ξένοι και Έλληνες έχουν πολλές επιλογές εκτός Ελλάδος. Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική οικονομία είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από την παγκόσμια κοινότητα και η μεταφορά τους στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Το ευτύχημα είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σύμφωνοι πως με την κατάλληλη φορολογική πολιτική, μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της αγοράς μας με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Στην ΕΧΑΕ έχετε δημιουργήσει νέες αγορές και μηχανισμούς για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων, νεοφυών και μη, ωστόσο η ανταπόκριση δεν είναι ακόμη μεγάλη. Για ποιο λόγο θεωρείτε;

Σε μια Ευρώπη που επιβάλει την ομογενοποίηση των Κεφαλαιαγορών, το κεντρικό θέμα είναι ποιό ρόλο μπορεί να διεκδικήσει μακροπρόθεσμα μια περιφερειακή αγορά. Σίγουρα ο χώρος των start-ups δεν έχει καλυφθεί ακόμη παγκοσμίως και διαφαίνεται σύμπνοια με όλους όσους έχουμε συζητήσει εντός και εκτός «τειχών» στο ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε το κενό. Η ανάγκη αυτή είναι εντονότερη και επιτακτικότερη στην Ευρώπη, γιατί ιστορικά διερευνά «εναγωνίως» μηχανισμούς κεφαλαιακής υποστήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια απλή αναφορά στο Reuters για την αγορά Mini Bonds που προωθούμε, κίνησε το ενδιαφέρον από Υπουργεία και άλλους φορείς περιφερειακών Ευρωπαϊκών χωρών.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση, όπου όλοι οι συντελεστές της αγοράς αξιολογούν και προετοιμάζουν κατάλληλα τους μηχανισμούς τους, ώστε να στηρίξουν τα εργαλεία αυτά στην πράξη. Για να έχει επιτυχία η αγορά απαιτεί επένδυση χρόνου, πόρων και προσπάθειας στην αρχή, ώστε να τυποποιηθούν οι διαδικασίες, να μειωθεί το ανά μονάδα κόστος και κατ’ επέκταση το όφελος να έρθει από την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού εκδοτών. Από τη στιγμή όμως που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μια τέτοια αγορά, θα έχει σημαντικά έμμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της οικονομίας.

Υπάρχει ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές δηλαδή στο ελληνικό Χρηματιστήριο; Θα δούμε σύντομα νέα IPO’s;

Για εμάς είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικό ότι πάνω από 30 εταιρίες έχουν ενδιαφερθεί για τα εργαλεία χρηματοδότησης που είναι σήμερα διαθέσιμα. Ενημερώνονται, αξιολογούν, προετοιμάζονται και κάποιες από αυτές θα προχωρήσουν. Το ενδιαφέρον αφορά τόσο μετοχές όσο και ομόλογα, την Κύρια Αγορά, την ΕΝ.Α και την ΕΝ.Α ΣΤΕΠ. Βεβαίως η χρονική στιγμή που θα προχωρήσουν συναρτάται και από τις επικρατούσες συνθήκες καθώς και μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν κυρίως το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά το 9ο επενδυτικό forum στο Λονδίνο. Τι περιμένει το Χ.Α. από αυτή τη διοργάνωση; Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια;

Όπως έχω πει πολλές φορές έχει για εμάς πολύ μεγάλη σημασία η διατήρηση και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της αγοράς και των εισηγμένων και αυτό γίνεται διαρκώς αισθητό στα Roadshows τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αμερική. Οι εταιρίες που έρχονται μαζί μας –και πολλές από αυτές έρχονται για 9 συναπτά χρόνια– αντιλαμβάνονται τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στην παγκοσμιοποιημένη πλέον κεφαλαιαγορά και προσαρμόζουν την παρουσίαση των αναπτυξιακών τους πλάνων σύμφωνα με τα πρότυπα που οι διεθνείς επενδυτές αξιολογούν. Είναι δε πολύ ενθαρρυντικό ότι οι αποστολές των εταιριών είναι πάντα σε υψηλό διοικητικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στο 9ο Roadshow που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στο Λονδίνο, είμαστε για την ώρα ικανοποιημένοι τόσο από τον αριθμό όσο και από το επίπεδο των διαχειριστών κεφαλαίων που έχουν ζητήσει να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τις εταιρίες αλλά και με τους εκπροσώπους των φορέων. Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι κάθε εξάμηνο ο αριθμός αυτών που θέλουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τις εταιρίες που προστίθενται κάθε φορά, αυξάνεται. Όπως γνωρίζετε, έχουμε εξασφαλίσει για το Λονδίνο τη συμμετοχή 31 εισηγμένων εταιρειών και 9 χορηγών ενώ ο αριθμός των συναντήσεων που έχουν ζητηθεί από τα funds με τις εισηγμένες εταιρίες είναι περίπου 900 και βαίνει αυξανόμενος

Και επειδή στόχος είναι, πέρα από τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά μας να αναδειχθούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι φέτος θα τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr

@chrysikopoulosn

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
φορολογικη, www capital, αθηνα, capital, συμμετοχή, retail, νέα, ελλαδα, esma, λύση, εετ, σμεχα, εχαε, reuters, mini, forum, funds, nikos, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, χρηματιστηριο, φορολογικη δηλωση 2011, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, φορολογια 2013, κρουσματα σημερα, μιλα, το στοιχημα, χωρες, το θεμα, ακινητα, γνωμη, εργαλεια, εχαε, θεμα, λονδινο, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, σωκρατης, ωρα, capital, capital.gr, reuters, ups, αγορα, αυξηση, αξιζει, αμερικη, αφορμη, βρισκεται, γινει, γινεται, δεδομενο, εετ, ευρω, υπαρχει, εμμεσα, εξυπηρετηση, επενδυτης, επιτυχια, ερχονται, ευρωπη, υπηρεσιες, υφυπουργος, θετικο, κυρια, κλιμα, λεπτομερειες, λύση, λογο, μειζον, μηνυματα, μηνες, ναδιρ, νικο, παντα, οραμα, οτι αξιζει, οφελος, παρουσιαση, περιβαλλον, ρολο, σιγουρα, σιγουρο, συντομα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σμεχα, στιγμα, φορα, αγορες, esma, forum, χωρα, ιδιαιτερα, mini, retail, funds, θεματα, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα