G20: Στόχος η αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Η Ομάδα των Είκοσι μεγάλων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών (G20) συμφώνησε να αυξήσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2% τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω ενός φιλόδοξου πακέτου διαρθρωτικών μέτρων, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η δέσμευση αυτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αυστραλιανής προεδρίας της G20 και θα οδηγήσει στο Σχέδιο Δράσης που αναμένεται να ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής στην πόλη Μπρίσμπαν της Αυστραλίας, στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών στο Κέιρνς της Αυστραλίας

ενόψει της συνόδου του Νοεμβρίου. Οι υπουργοί συζήτησαν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και εξέτασαν μέτρα τόνωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Συζήτησαν επίσης πώς θα εκσυγχρονίσουν το διεθνές φορολογικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιζήμιες φορολογικές πρακτικές από την πλευρά των μεγάλων εταιρειών με παγκόσμιες δραστηριότητες.

"Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τη μοίρα της παγκόσμιας οικονομίας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Joe Hockey απευθυνόμενος στους ομολόγους του στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ο Hockey δήλωσε ότι περισσότερες από 900 προτάσεις έχουν υποβληθεί για την επίτευξη του στόχου του 2%.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 3,4% αυτό το έτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τον Ιούλιο το Ταμείο μείωσε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη αυτό το έτος από 3,7% προηγουμένως, επικαλούμενο την επιβράδυνση στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σύμφωνα με τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, οι προτάσεις, οι οποίες συνδυάζουν διαφορετικά διαρθρωτικά μέτρα, αναμένεται να οδηγήσουν σε λίγο χαμηλότερο από το στόχο αύξηση του ΑΕΠ, της τάξης του 1,8%, εάν ξεκινούσαν να εφαρμόζονται σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble υπερασπίστηκε τον στόχο του 2% αν και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους στην παγκόσμια σταθερότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης τις εκτιμήσεις ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και τις προτάσεις ορισμένων πλευρών, όπως των ΗΠΑ, για αύξηση των δαπανών.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καλέσει επανειλημμένως τις χώρες με ισχυρές εξαγωγές, όπως η Γερμανία, να δρομολογήσουν μέτρα για να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση.

Στο στόχαστρο η φοροαποφυγή των πολυεθνικών

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η αναμόρφωση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος προκειμένου να κλείσουν τα παραθυράκια που δίνουν στις μεγάλες εταιρείες τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Την περασμένη Τρίτη ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι έδωσε μια πρώτη λίστα μέτρων στους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι για την αναμόρφωση του παγκόσμιο φορολογικού συστήματος.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η G20 το περασμένο έτος με στόχο να εκσυγχρονιστεί ένα δίκτυο 3.000 διμερών φορολογικών συμβάσεων και εθνικών φορολογικών κανόνων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920 και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να υιοθετούν πολύπλοκες εταιρικές δομές που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε τοποθεσίες με ελαφρύτερο φορολογικό φορτίο.

Οι προτάσεις συμφωνήθηκαν από την Επιτροπή Φορολογικών Υποθέσεων, η οποία περιλαμβάνει τις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, δύο υποψήφιες χώρες και 8 μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες που περιλαμβάνουν την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδονησία και τη Ν. Αφρική. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το επόμενο έτος το δεύτερο και τελικό πλαίσιο των προτάσεων της.

Μεταξύ άλλων, οι 44 χώρες έχουν συμφωνήσει σε ένα νέο πρότυπο για τις οικονομικές ανακοινώσεις των εταιρειών, που θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν το ποσό των εσόδων, κερδών και φόρων που πληρώνουν σε κάθε περιοχή καθώς και το συνολικό αριθμό των εργαζόμενων, τα κεφάλαια και τα περιουσιακά τους στοιχεία στην κάθε περιοχή.

Προτείνουν επίσης νέους κανονισμούς που θα εξαλείψουν τα παραθυράκια για την αποφυγή φόρων μέσω της χρήσης πολύπλοκων επιχειρηματικών και χρηματοδοτικών δομών.

Και σε ένα βήμα που θα μπορούσε να κάνει πιο εύκολη την εφαρμογή των προτεινόμενων αλλαγών, οι 44 κυβερνήσεις αναφέρουν ότι θα πρέπει να είναι δυνατόν να σχεδιαστεί μια νέα, πολυμερή συμφωνία που θα αναμορφώσει και θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες διμερείς φορολογικές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα