Fitch: Υποβάθμιση της Γαλλίας σε AA από AA+

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα (IDR) σε ΄AA΄ από ΄AA+΄, με το outlook να είναι πλέον σταθερό.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε θέσει τη γαλλική οικονομία στις 14 Οκτωβρίου του 2014 σε καθεστώς επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (RWN).

Την ίδια στιγμή η Fitch

επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο ΄F1+΄ και το Country Ceiling στο ΄AAA΄.

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 3,6 δισ. ευρώ (0,17% του ΑΕΠ) για το 2015, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,1% του ΑΕΠ από την προηγούμενη εκτίμηση του 4,3%. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι από μόνο του αυτό δεν αρκεί για να αλλάξει τις προβλέψεις όσον αφορά τη δυναμική του χρέους.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει αναβάλει τη δέσμευση να πετύχει το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά δύο χρόνια, από το 2015 στο 2017.

Για το χρέος η Fitch αναφέρει ότι η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει αύξηση πάνω από το 98% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 για να μειωθεί το επόμενο έτος στο 93,7%. Ο οίκος αναφέρει ωστόσο ότι με βάση τις δικές του εκτιμήσεις το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί κοντά στο 100% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 94,9% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Κάνει επίσης λόγο για μια περίοδο αδύναμων οικονομικών επιδόσεων, κάτι που ενισχύσει την αβεβαιότητα. Η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης φέτος για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, σημειώνει.

Αναφέρει τέλος ότι η γαλλική κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ο αντίκτυπος είναι ακόμα αβέβαιος, ενώ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί ενδεχομένως να μην επαρκούν για να αντιστρέψουν τις αρνητικές τάσεις στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα