Fitch: Επιβεβαιώνει το "Β" για Ελλάδα, σταθερό το outlook

Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης “B” της Ελλάδας, με σταθερό το outlook προέβη την Παρασκευή η Fitch.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος, ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων του 2014, καταγράφοντας μια αξιοσημείωτη προσαρμογή

τα τελευταία χρόνια, εν μέσω ισχυρών κυκλικών κλυδωνισμών. Ο οίκος εκτιμά ότι το προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014. Παράλληλα, εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία θεωρείται πιθανή μια μικρή υπεραπόδοση.

Επίσης, η Fitch εκτιμά ότι η τρέχουσα αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014, υπογραμμίζει ωστόσο πως υπάρχει μικρός κίνδυνος να παραταθεί έως τις αρχές του 2015.

Η έκδοση ομολόγου 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο έχει αυξήσει τα χρηματοοικονομικά "μαξιλάρια" της Ελλάδας, αλλά η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι ακόμα αξιόπιστη, παρατηρεί ο διεθνής οίκος, ενώ υπογραμμίζει πως η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση παραμένει εξαρτημένη από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Σημειώνεται ότι η Fitch είχε αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδα σε “B” από “B-“ στις 23 Μαΐου, σηματοδοτώντας την πρώτη αναβάθμιση της χώρας μας μετά την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές.

Πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Στην έκθεσή της η Fitch εκτιμά πως το σενάριο των πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015 είναι πιθανό, ενώ υπογραμμίζει πως υπάρχει κίνδυνος η νέα κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική στις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Η πιο επίπονη φάση της ελληνικής προσαρμογής έχει τελειώσει και οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες μέχρι το β’ τρίμηνο του 2015 χωρίς κεφάλαια από την τρόικα ή τις αγορές, σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο, τονίζει πως η επίτευξη και διατήρηση του στόχου του 4% των πλεονασμάτων στηρίζεται στην συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και στην βιώσιμη αύξηση της ανάπτυξης.

Οι πολιτικές εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη

Η οικονομία εξέρχεται από την κρίση, με το ΑΕΠ της Ελλάδας να σημειώνει ήπια αύξηση το εννεάμηνο του 2014, αναφέρει ο οίκος, διατηρώντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος και το 2015. Υπογραμμίζει ωστόσο πως ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και η αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης στην ευρωζώνη θέτουν καθοδικούς κινδύνους στην ανάπτυξη, την οποία τοποθετεί στο 0,5% φέτος και στο 2,5% το 2015.

Χρέος

Το χρέος της Ελλάδας είναι μεγάλο, αλλά η εξυπηρέτησή του έχει καταστεί φθηνή, αναφέρει ο οίκος. Η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 1% υποβοηθούμενη από την μείωση των εισαγωγών και την σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό. Η Fitch θεωρεί πως η ανταγωνιστικότητα των τιμών έχει αποκατασταθεί, παρότι η εξαγωγική βάση παραμένει συρρικνωμένη.

Τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης της Fitch για τις τράπεζες είναι “B”, υποδεικνύοντας αδύναμη αυτόνομη πιστοληπτική ικανότητα. Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες αλλά η ποιότητα των παγίων τους είναι αδύναμη, σημειώνει ο οίκος. Δεν χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιακές αυξήσεις μετά τα αποτελέσματα των stress tests.

Τι μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση

Κατά τη Fitch, το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι οι ανοδικοί και οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι στην παρούσα φάση ισορροπημένοι. Παρ’ όλα αυτά μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, να οδηγήσουν σε αρνητική ενέργεια αξιολόγησης περιλαμβάνουν:

- Μια εγχώρια πολιτική κρίση, η επιδείνωση των σχέσεων με τους δανειστές και/ή υπαναχωρήσεις στις δεσμεύσεις πολιτικής όπως για παράδειγμα μία ασαφή προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μία αποτυχία συμφωνίας με την τρόικα, μία αποτυχία επίτευξης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

- Μία υποχώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ το 2015. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής, να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ και να διευρύνει το έλλειμμα.

Σύμφωνα με τη Fitch μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν μεμονωμένα ή συνδυαστικά να οδηγήσουν σε θετική ενέργεια αξιολόγησης περιλαμβάνουν:

- Μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και δημοσιονομική βελτίωση που υποστηρίζουν τη βασικό μας σενάριο για ένα βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα του 4% του ΑΕΠ.

- Βιώσιμη πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αγορών σε προσιτές τιμές, βελτιώνοντας τη χρηματοδοτική ευελιξία της Ελλάδας.

Βασικές υποθέσεις

Όπως αναφέρει η Fitch η αξιολόγηση και το outlook είναι ευαίσθητα σε σειρά υποθέσεων.

Η τρέχουσα και οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα εξακολουθήσουν να διατηρούν σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές (π.χ. υπό ένα προληπτικό πρόγραμμα). Η κοινωνική σταθερότητα θα διατηρηθεί.

Δεν θα απαιτηθούν κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες. Μέχρι στιγμής έχει γίνει «ένεση» 37 δισ. ευρώ (20% του ΑΕΠ). Αν οι ελληνικές τράπεζες υποστούν ζημίες που δεν καλυφθούν από τους ιδιώτες μετόχους τους, αυτό θα οδηγήσει σε μία έκκληση κεφαλαίων από την κυβέρνηση, σημειώνει η Fitch.

Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στο 178% το 2014, υποχωρώντας σταδιακά στη συνέχεια. Οι υποθέσεις του οίκου δεν περιλαμβάνουν ενδεχόμενο OSI που μπορεί να συμφωνηθεί στο μεσοδιάστημα.

Οι προβλέψεις είναι ευαίσθητες σε υποθέσεις για την ανάπτυξη, τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας και την υλοποίηση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και δεν αναζητά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σε περίπτωση νέων περιορισμών της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο σύνολό της θα αποφύγει τον μακροχρόνιο αποπληθωρισμό, όπως αυτός βιώνεται στην Ιαπωνία από τιη δεκαετία του 1990. Μία παρατεταμένη περίοδος πληθωρισμού, με αποτέλεσμα μικρή ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τη δυναμική του δημόσιου χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα