FARC: Πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Οι Κολομβιανοί αριστεροί αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) δήλωσαν σήμερα ότι θα προτείνουν κατάπαυση του πυρός τον επόμενο μήνα κατά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων που έχουν διαρκέσει περίπου μισό αιώνα.

Θα αποκαλύψουν επίσης ένα μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας για τις συνομιλίες, η οποία περιλαμβάνει τον εκπρόσωπο των ανταρτών και ανώτερο διοικητή Ιβάν Μάρκες, ενώ δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 8 Οκτωβρίου στη Νορβηγία, και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Κούβα.

"Θα

προτείνουμε μια κατάπαυση του πυρός αμέσως μόλις κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Μαουρίτσιο Χαραμίγιο, ανώτερος διοικητής των ανταρτών σε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα. "Πάντα θέλαμε την ειρήνη", τόνισε.

Η πρόταση θα μπορούσε να οδηγήσει τις συνομιλίες σε ένα δύσκολο ξεκίνημα, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Πριν από μια δεκαετία, στην τελευταία προσπάθεια για τον τερματισμό της πιο μακροχρόνιας εξέγερσης της Λατινικής Αμερικής, οι αντάρτες χρησιμοποίησαν την κατάπαυση του πυρός για να ανασχηματίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Σάντος παρουσίασε την διαπραγματευτική του ομάδα χθες Τετάρτη, λέγοντας ότι επικεφαλής της θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα