Eurogroup: Νέα συνεδρίαση 20 Νοεμβρίου

Την αναγνώριση ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προσέφερε απλόχερα το Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρος του Eurogroup, οι αποφάσεις για τη δόση παραπέμφθηκαν για το τέλος Νοεμβρίου. «Tο Eurogroup αναγνωρίζει τις ελληνικές προσπάθειες. Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο» τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση
της τρόικας που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ευρωζώνης αποφάσισαν την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας για να αμβλυνθούν οι περικοπές και τα μέτρα.

Ο ίδιος κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εγκρίνουν τα τελευταία, λίγα προαπαιτούμενα μέτρα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου για τις αποφάσεις για την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από δέσμευση για οριστικές αποφάσεις σε αυτή την ημερομηνία.

Μετά τον Γιούνκερ, το λόγο πήρε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτησε τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Παράλληλα, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί στις προσεχείς μέρες προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. «Θα διερευνήσουμε τους τρόπους για το χειρισμό του ελληνικού χρέους. Αυτό που έχει σημασία είναι η βιωσιμότητα του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε σημαντική πρόοδο την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

«Τα λόγια στηρίχτηκαν από πράξεις» τόνισε χαρακτηριστικά για να δείξει ότι αυτή τη φορά η χώρα μας κράτησε τις υποσχέσεις της και αυτό αναγνωρίζεται από τους εταίρους της.

Ευχαριστημένος παρουσιάστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος του Eurogroup, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Ο Γ.Στουρνάρας επισήμανε ότι με τις αποφάσεις κατοχυρώθηκε πλέον η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την εξυγίανση της Ελλάδας κατά δύο χρόνια.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ώστε να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, οι χώρες της ευρωζώνης -που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους- θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ώστε στις 26 Νοεμβρίου, με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι η δόση των 31,3 δις. ευρώ θα εκταμιευθεί στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας ενώ τόνισε ότι η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές

Keywords
Τυχαία Θέματα