Eurogroup για την Ελλάδα

Πρώτο θέμα στο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο η ελληνική οικονομία. Για προβλήματα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού ανησυχεί το ΔΝΤ, το οποίο τονίζει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει μήνες, με αποτέλεσμα και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να πηγαίνει πίσω. Ανώνυμος αξιωματούχος της Κομισιόν εκτίμησε ότι θα επέλθουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της αναμόρφωσης των οικονομικών δεδομένων. «Κινούμαστε προς την επόμενη «φούσκα», προειδοποίησε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, πως η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να υποκαταστήσει τηνανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την εφαρμογή του Μνημονίου αλλά με ταραχώδη τρόπο "βλέπει" η Goldman Sachs ως το πιο ρεαλιστικό σενάριο στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα.

Σε έκθεσή της που τιτλοφορείται "Μαθήματα από την ελληνική κρίση" εκτιμά ότι οι εντάσεις θα φουντώνουν σποραδικά χωρίς ωστόσο να κορυφώνονται καθώς οι αναμνήσεις από το... παρολίγον Grexit και τις συνέπειές του είναι ακόμα νωπές.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι πολύ κοντά στην κούρσα της κάλπης και με δεδομένο ότι και τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει πως θα συνεργαστούν με τους πιστωτές, αυτό που μένει να φανεί είναι ο βαθμός στον οποίο η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Το πρώτο μάθημα από την ελληνική κρίση είναι ότι το ευρώ παραμένει δημοφιλές. Σε κανένα σημείο των δύσκολων διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση δεν τάχθηκε υπέρ της εξόδου από τη νομισματική ένωση.

Το δεύτερο είναι ότι η σοβαρή δημοσιονομική σύσφιξη του 2010 έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται αντιληπτό ότι μια πιο μετριοπαθής δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεπαγόταν την ανάγκη για μεγαλύτερα προγράμματα και εν τέλει υψηλότερες αποσβέσεις για τους πιστωτές. Λόγω της υποχρέωσης να προηγούνται κοινοβουλευτική έγκριση πριν την στήριξη, η δυνατότητα να επιλεγεί μια λιγότερο σκληρή πορεία εξυγίανσης είναι περιορισμένη, τουλάχιστον για κάποιες χώρες. Αυτές οι πολιτικές πιέσεις θα παραμείνουν.

Τέλος, το τρίτο πράγμα που μας έμαθε η ελληνική κρίση, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι ότι η αξιοπιστία οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ μιας ευάλωτης χώρας και των δανειστών της, περιορίζεται όσο η δημοκρατική νομιμοποίηση ανήκει σε εθνικό επίπεδο, καθώς αυτό περιορίζει τη δυνατότητα για περαιτέρω ενοποίηση ολόκληρης τη ζώνη του ευρώ.

Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα του κόσμου, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει σε φούσκες τιμών.

Ο Σόιμπλε απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, έχει κατ' επανάληψη προειδοποιήσει κατά της υπερβολικής εξάρτησης από τα κίνητρα που παρέχει η κεντρική τράπεζα, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΚΤ ανοίγει το δρόμο για την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

«Δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένας τρόπος να αποφύγει κανείς ή να παραμελήσει αυτό που είναι απαραίτητο - δηλαδή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Σόιμπλε αναφορικά με την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτά που μάθαμε από την τελευταία κρίση» είπε ο Σόιμπλε στην ένωση Atlantik-Bruecke στο Βερολίνο, που έχει ως στόχο της την προώθηση της φιλίας μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Περιθώρια "ελιγμών" στο πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της, μετά τις εκλογές, διαβλέπει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ (Benoit Coeure).

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα από τον όμιλο EBRA newspaper group (L'Alsace, Les Dernières Nouvelles d'Alsace, Le Républicain Lorrain, L'Est Républicain, Vosges Matin, Le Bien Public, Le Journal de Saône-et-Loire, Le Progrès, Le Dauphiné Libéré and Vaucluse Matin) επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις της Ελλάδος με τους εταίρους της, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν οι όποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους άλλους 18 Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Benoit Coeuré "το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της εμπιστεύονται και πάλι ο ένας τον άλλο και πάλι. Σε αυτή τη βάση, θα υπάρξουν περιθώρια ελιγμών όταν πρόκειται για την προσαρμογή του προγράμματος μετά τις εκλογές, για παράδειγμα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση των κεκτημένων συμφερόντων, υπό την προϋπόθεση ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν επιτευχθεί."

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα