Eurogroup άνευ απόφασης

Χωρίς ελπίδες για πολιτική απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 8,8 δις ευρώ προς τη χώρα μας, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του eurogroup.Το ενδεχόμενο απέκλεισε ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα, η αξιολόγηση του προγράμματος. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι της τρόικας, με τις διαπραγματεύσεις να κλείνουν σε αυτή τη φάση χωρίς δήλωση «επαρκούς προόδου» αλλά με συμφωνία μόνο στο ζήτημα των τραπεζών.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν επί ελληνικού εδάφους από την ερχόμενη Τετάρτη. Την πεποίθηση πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης «δεν επηρεάζουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας», η οποία «είναι πλέον μη αναστρέψιμη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως «η παράταση της διαπραγμάτευσης δεν επηρεάζει τη στάση των αγορών», βάσει της οποίας «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να μπορούμε να βγούμε στις αγορές». Σε συνομιλητές του δηλώνει πως «Δεν μπορεί το ΔΝΤ να εξαρτά το δανειακό πρόγραμμα από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όταν γι΄ αυτές κατεξοχήν αρμόδια είναι η ΕΚΤ, ούτε καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, στο σημερινό eurogroup δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη, πλην μιας θετικής δήλωσης για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε πάντως αισιόδοξος, ότι ως την άλλη Κυριακή, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στο σύνολό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα