EuroWorking Group με ενδείξεις προόδου

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις που κορυφώνονται στις 16.00 στη συνεδρίαση του πιο κρίσιμου Eurogroup, μετά από έναν μαραθώνιο επαφών στο ανώτατο επίπεδο του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Ενδείξεις προόδου στο χθεσινό EuroWorking Group επί του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκαν -και δόθηκαν- διευκρινίσεις

προς τη γερμανική πλευρά, έτσι ώστε να καλύπτονται οι επιφυλάξεις του Βερολίνου.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο απογευματινό Eurogroup.

«Η κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκτιμώντας ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να εξευρεθεί λύση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στη λαϊκή εντολή, πρόσθεσε τονίζοντας «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την πίεση που ασκείται από ένα κλιμάκιο τεχνοκρατών». Για τη συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ, ανέφερε πως αξιολογείται θετικά από την κυβέρνηση.

«Το Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι» σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα Μέρκελ 50 λεπτά και έγινε σε «εποικοδομητικό» κλίμα. Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στο Twitter, η συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο έγινε σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η γερμανική πλευρά επιβεβαίωσε απλώς ότι υπήρξε επικοινωνία, δεν αποκάλυψε όμως σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. Αργότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, λέγοντας: «Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Μέρκελ στην αυριανή μας συνάντηση». Με τον Φρανσουά Ολάντ συναντάται το μεσημέρι της Παρασκευής στο Παρίσι η καγκελάριος Μέρκελ. Η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Το ζήτημα της Ελλάδας θα βρεθεί στην ατζέντα των επαφών, όπως διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο γάλλος πρόεδρος.

Την αισιοδοξία του ότι στο έκτακτο Eurogroup θα υπάρξει «αμοιβαίως επωφελής» συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά πάει με συγκεκριμένες προτάσεις, έγινε μεγάλη προεργασία και δεν «έχουμε ακούσει κάποια αντιπρόταση». Αν υπάρξει άρνηση ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος. Η κυβέρνηση θα κάνει από την πλευρά της ό,τι είναι δυνατόν για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επανέλαβε ο κ. Δραγασάκης. Οι δύο άνδρες καθησύχασαν ότι οι εκροές καταθέσεων παραμένουν υπό έλεγχο. «Είμαστε υπό απόλυτο έλεγχο», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκαν -και δόθηκαν- διευκρινίσεις προς τη γερμανική πλευρά, έτσι ώστε να καλύπτονται οι επιφυλάξεις του Βερολίνου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου. δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο , οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup. στις 4 μ.μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα