Eπιτάχυνση των διαπραγματεύσεων

Το Ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking group ενώ την Παρασκευή αναμένεται η συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία. Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και σήμερα. Την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό, συμφωνία, έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας,
σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Ο Πρωθυπουργός, κατά ανώτατες κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες, ζήτησε από τους άμεσα εμπλεκόμενους με τη διαπραγμάτευση συνεργάτες του, να εντατικοποιήσουν τις διαβουλεύσεις ώστε έως τις αρχές Μαίου, να είναι σε θέση Ελλάδα και Εταίροι να ανακοινώσουν επίτευξη της συμφωνίας και να λάβει η χώρα χρηματοδοτική ανάσα εν τω μέσω "κραχ" στα ταμειακά διαθέσιμα.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα κινηθεί ο Α. Τσίπρας κατά το τετ α τετ του με τη γερμανίδα καγκελάριο την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου να τρέφει υψηλές προσδοκίες για τη συνάντηση.

Θα επιχειρηθεί από πλευράς έλληνα Πρωθυπουργού, να αποσαφηνιστεί στην A.Merkel, ότι οι πολιτικές διαφωνίες που κρατούν Ελλάδα και Εταίρους σε απόσταση από την απόλυτη σύγκλιση, θα πρέπει να αμβλυνθούν, καθώς , παρότι σε ανώτερο επίπεδο, οι Θεσμοί συμφωνούν ότι η χώρα μπορεί -εάν βγαίνουν τα νούμερα- να χαράσσει το δικό της πρόγραμμα "μεταρρυθμίσεων", σε επίπεδο τεχνοκρατών, επιχειρείται "εγκλωβισμός" της Κυβέρνησης στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, «εξουθενωτικές» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι αντιμετωπίζουμε ένα νέο πραξικόπημα, όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών. “Θα κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε άτακτα» είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε ελληνοαυστραλιανή εκδήλωση στη Μελβούρνη.

“Η Ελλάδα μοιάζει με την Αργεντινή του 2001. Θα πεταχτεί από το ευρώ λόγω ατυχήματος”, υποστηρίζει σε άρθρο του στο Bloomberg ο γνωστός οικονομολόγος, Μοχάμεντ Ελ Εριάν. «Στο θέμα της Ελλάδας η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της», υποστηρίζει σημερινό άρθρο της Wall Street Journal το οποίο επικρίνει δριμύτατα τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε οικονομία και εξωτερική πολιτική, χαρακτηρίζοντάς τις “ανόητες”.
Keywords
Τυχαία Θέματα