El-Erian: Μην αγνοείτε την ελληνική κρίση

Δεν είναι καλή ιδέα για τους Αμερικανούς να αγνοούν την ελληνική κρίση, προειδοποιεί ο Mohamed El-Erian σε άρθρο του στο Business Insider.

Είναι πολύ κατανοητή η τάση της χώρας να αγνοεί την Ελλάδα, αναφέρει ο El-Erian και προσθέτει: δεν είναι επίσης μια πολύ καλή ιδέα. Και όχι μόνο επειδή οι μεγάλες διακυμάνσεις του ελληνικού δράματος προσθέτουν στην αστάθεια των αμερικανικών αγορών. Οφείλεται
κυρίως στο τι θα σήμαινε μια πιθανή ύφεση στην Ευρώπη για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ που δεν έχει πετύχει ακόμα ταχύτητα διαφυγής.

Συνοπτικά ο Mohamed El-Erian αναφέρει:

1. «Το ελληνικό πρόβλημα» δεν είναι πλέον απλώς ένα σύνθετο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Έχει επίσης λάβει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και είναι ενδεικτικό της γενικευμένης εμφάνισης μη παραδοσιακών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

2. Οι περισσότερες (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) ανησυχούν για το προηγούμενο (πραγματικό και αντιληπτό) που το άνοιγμα της ελληνικής συμφωνίας θα μπορούσε να δημιουργηθεί για άλλες «περιφερειακές οικονομίες» όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

3. Όσο περισσότερο ένας λειτουργικός και αξιόπιστος συμβιβασμός διαφεύγει από την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα ενός "Grexit".

4. Το Grexit - εάν ήταν να υλοποιηθεί - θα προκαλούσε βραχυχρόνια αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, πολλές θυμωμένα πολιτικά κατηγοριών και ένα πολύ άσχημο παιχνίδι ευθυνών. Επίσης θα έθετε ερωτήματα αναφορικά με το την τύχη ορισμένων άλλων περιφερειακών οικονομικών. Όλα αυτά θα έρχονταν σε μία στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη ακόμη παλεύει με την οικονομική νωθρότητα, την απειλή του επιζήμιου αποπληθωρισμού και των γεωπολιτικών πολιτικών εντάσεων με την Ρωσία για την Ουκρανία. Με έναν τέτοιο συνδυασμό, θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να αποφύγει την ύφεση. Και καθώς η Ευρώπη αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ του κόσμου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνδέεται με συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

5. Ενώ μία διασπασμένη Ευρώπη δεν θα ωθούσε απαραίτητα τις ΗΠΑ σε ύφεση, θα καθιστούσε την ταχύτητα διαφυγής αυτής της οικονομίας πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Θα πρόσθετε αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου, υπονομεύοντας τα εταιρικά κέρδη και αυξάνοντας τους κινδύνους ενός κατά λάθος νομισματικού πολέμου.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα