Χωρίς αποφάσεις για την Ελλάδα το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο χωρίς να υπάρξει καμιά απόφαση σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Πρώτος έδωσε την είδηση ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, με ανάρτησή του στο twitter. Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντος Ντομπρόφσκις, ανακοίνωσε ότι το Eurogroup έληξε χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπήρξαν

ισχυρές ενδείξεις για σοβαρή δέσμευση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις. "Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου ανά πάσα στιγμή".

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει μέσω του twitter ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές, η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Die Zeit αναφέρει ότι η πρόταση των δανειστών στην Ελλάδα περιλαμβάνει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το Δεκέμβριο χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τα 10 δισ. που έχουν απομείνει θα χρησιμοποιηθούν για την τακτοποίηση των οφειλών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ στην πρόταση περιλαμβάνεται αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ελληνική κυβέρνηση κατά 2 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα πρέπει, ως αντάλλαγμα, να υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν πιθανό και νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Γιούνκερ ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως με τα πρόσθετα μέτρα που έδωσε στους θεσμούς, έχει κλείσει το δημοσιονομικό "κενό" του 2015 και του 2016. Εκτιμούν ότι πλέον οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά, αλλά παραδέχονται ότι υπάρχουν δημοσιονομικές και άλλες αποκλίσεις στα προτεινόμενα μέτρα.

Καθιστούν επίσης σαφές ότι η ελληνική πρόταση είναι συνολική και περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στο σκέλος της ανάπτυξης και του χρέους με μετακύλιση μεταξύ άλλων των πληρωμών της ΕΚΤ με στήριξη από τον ESM όπως αναφέρεται στην πρόταση που έχει καταθέσει στους θεσμούς.

Εν τω μεταξύ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση, δεν θα σταματήσουν τα προγράμματα βοήθειας. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια χώρα στην μέση της Ευρώπης να εξαθλιωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στην οικονομική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche», ο κ. Γκάμπριελ σημειώνει ότι «πολλοί λένε ‘καλύτερα ένα τέλος με τρόμο παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος', αλλά τα προγράμματα βοήθειας δεν θα σταματήσουν, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ». Προσθέτει δε ότι «δεν θα αφήναμε μια χώρα στη μέση της Ευρώπης να εξαθλιωθεί εντελώς».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος καλεί ακόμη τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές να μην ενδώσουν σε «εκβιασμό» της Αθήνας: «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιβληθεί εκβιάζοντας την Ευρώπη, αυτό θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στους ακροδεξιούς εθνικιστές της Ευρώπης. Θα ήταν η απόδειξη ότι χρειάζεται απλώς να εκβιάσω την Ευρώπη, αν θέλω να επιβάλω τα εθνικά μου συμφέροντα - και ας κοστίσει όσο θέλει».

Keywords
Τυχαία Θέματα