Αναδημιουργία της πρώτης ιστοσελίδας

Η πρωτοβουλία σίγουραθα απασχολήσει τους αρχαιολόγους τουμέλλοντος, καθώς 20 και πλέον χρόνια μετάτην επινόηση του Παγκόσμιου Ιστού, τοCERN ξεκινά πρόγραμμα για την αναδημιουργίατης πρώτης σελίδας του Διαδικτύου, ηοποία θα τρέχει στον αρχικόεξοπλισμό.

Η προσπάθεια ξεκινά μεευκαιρία τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τηνυπογραφή του ιστορικού εγγράφου με τοοποίο οι υπεύθυνοι του CERN αποποιήθηκαντα πνευματικά δικαιώματα για τη δημιουργίατου Παγκόσμιου Ιστού, ο οποίος έκτοτεανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

To Διαδίκτυο πιστεύεταιευρέως

ότι προέκυψε από το δίκτυο Arpanetτου αμερικανικού στρατού, ωστόσο οΠαγκόσμιος Ιστός ήταν εφεύρεση του σερΤιμ Μπέρνερς Λι, τότε ερευνητή του CERN.Η πρώτη ιστοσελίδα στην ιστορία τουΔιαδικτύου, της οποίας το περιεχόμενοείναι διαθέσιμο εδώ, λειτουργούσε στηδιεύθυνση info.cern.ch. Βρισκόταν αποθηκευμένησε δύο υπολογιστές NeXT, τους οποίουςπαρήγαγε τη διετία 1988-1990 η ομώνυμηεταιρεία του Στιβ Τζομπς, ο οποίος είχετότε εκδιωχθεί από την Apple.

Στόχος της νέαςπροσπάθειας είναι να βοηθήσει τιςμελλοντικές γενιές να κατανοήσουν πώςο Παγκόσμιος Ιστός άλλαξε τον κόσμο.

«Θέλω να μπορούν ναπαιδιά μου να καταλάβουν τη σημασίαεκείνης της χρονικής στιγμής. Ο ΠαγκόσμιοςΙστός είναι πλέον πανταχού παρόν καιθεωρείται εντελώς συνηθισμένος, Είναιεπομένως εύκολο να αποτύχει κανείς ναδιακρίνει πόσο ριζικά έχει αλλάξει απότότε» σχολίασε στο BBC ο Νταν Νόις τηςομάδας Επικοινωνίας του CERN, του ΕυρωπαϊκούΟργανισμού Πυρηνικής Έρευνας.

Σε ένα ερμάριο πουβρίσκεται λίγο έξω από το γραφείο τουΝόις εκτίθεται σήμερα ένας από τους δύουπολογιστές NeXT που εξυπηρετούσαν τηνπρώτη διαδικτυακή διεύθυνση. Θα χρειαστείπάντως αρκετή προσπάθεια μέχρι ναξαναλειτουργήσουν τα ιστορικά μηχανήματακαι το αρχικό λογισμικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα