Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, αρχικά από τη Δυτική Ελλάδα, και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά προκειμένου να σχεδιασθούν μέτρα για την προστασία των κατοίκων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των δημών του Πειραιά. Επισημάνθηκαν οι

δρόμοι και οι γειτονιές που θεωρούνται επικίνδυνοι να ανακύψουν προβλήματα, κατανεμήθηκαν ανάμεσα στις υπηρεσίες της περιφέρειας και τους εκπροσώπους των δήμων τα σημεία επιτήρησης ενώ οι δήμοι θα ενημερώσουν τους πολίτες να απομακρύνουν σταθευμένα αυτοκίνητα απο σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα για σώρευση υδάτων.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση του ο δήμος Πειραιά έκανε γνωστό οτι στον ξενώνα Αστέγων θα φιλοξενηθεί όποιος έχει ανάγκη σήμερα και αύριο ώστε να προστατευθεί απο την κακοκαρία.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι έως τις 23 Δεκεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων που έληγε σήμερα για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και την αποζημίωση στους πληγέντες από τις πλημμύρες στις 24 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, με αυτοσχέδια αναχώματα προσπαθούν οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Σε ετοιμότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Για την Αττική, τα έντονα φαινόμενα αναμένονται από αργά νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Eξαίρεση θα παρουσιάσουν οι περιοχές της Θράκης, Ανατολικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσων και νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπου αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά, στη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στη Δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο μέτριοι 4-5 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ. Λόγω των θυελλωδών νοτιάδων, αναμένονται μεγάλα ύψη κύματος στις νότιες ακτές των νησιών του Ιονίου. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 20-21 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιωτικά τμήματα τους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Για το Σάββατο 08/11 προβλέπονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και από το μεσημέρι στη Θράκη, στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια, καθώς επίσης και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Την Κυριακή 09/11, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα περιοριστούν στα δυτικά και βόρεια, αλλά και εκεί γρήγορα θα σταματήσουν μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αρχικά νεφώσεις με βροχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από τη νύχτα. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί αρχικά 4 με 5 και βαθμιαία στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες οι οποίες από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασια: από 17 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα ανατολικά και νότια 8 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 13 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν. Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία 7 και πρόσκαιρα το απόγευμα 8 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι το απόγευμα στα 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 15 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Προειδοποίηση της Εγναντίας Οδού

Επείγουσα ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες στη Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη), κατά μήκος όλης της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, εξέδωσε η εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ.

Η εταιρεία τονίζει πως οι οδηγοί που προτίθενται να μετακινηθούν τις προσεχείς ημέρες σε ολόκληρο το μήκος της Εγνατίας Οδού, καθώς και στους κάθετους άξονες Καστοριάς, Ευζώνων, Προμαχώνα και Νυμφαίας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν συμβουλές ασφαλούς οδήγησης, μεταξύ των οποίων η αποφυγή της μετακίνησης υπό συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων, η διάθεση αντιολισθητικών αλυσίδων και η ενημέρωση για την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμών στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ.

Καλούνται ειδικά οι οδηγοί όλων των φορτηγών και ιδιαίτερα των μη φορτωμένων, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε συνθήκες ισχυρών ανέμων.

Για πληροφορίες, εφόσον κινούνται επί της Εγνατίας Οδού, οι οδηγοί μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

O μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μίλησε στον Αθήνα 9.84. Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Αθήνα 9.84 μίλησε και ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

ΠΗΓΗ: meteo.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα