Best of 2013 Part 1

Το τέλος κάθε χρονιάς και η αρχή μιας νέας, αποτελεί πάντα μια ιδανική ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω στους δώδεκα μήνες που πέρασαν και να ακούσουμε και πάλι τους δίσκους και τις κυκλοφορίες εκείνες που έκαναν τη διαφορά. Το 2013 ήταν μια χρονιά εξαιρετική για τη μουσική και τα κομμάτια που επιλέξαμε σαν τα καλύτερα της εκπομπής μας στον Athens International Radioγια τη χρονιά που πέρασε, έφτασαν αισίως τα 100! Μουσική από όλο τον κόσμο, από ανεξάρτητους καλλιτέχνες , αλλά και από superstars μέχρι καικατόχους πλατινένιων δίσκων! Μοναδικό

κριτήριο επιλογής ήταν η ποιότητα.

Παραθέτουμελοιπόν μια μίνι ανάλυση για μερικές από τις επιλογές μας, από μερικούς από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 2013.

James Blake - Overgrown (Polydor, April 2013)

Το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Λονδρέζου James Blake κυκλοφόρησεχωρίς ιδιαίτερες φανφάρες την άνοιξη που μας πέρασε, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση των βρετανικών charts. Από τις πρώτες του κιόλας κυκλοφορίες, οι οποίες ήταν έντονα επηρεασμένες από τις χαμηλές συχνότητες της dubstep σκηνής του Λονδίνου άλλα και από το αμερικάνικο r'n'b των αρχών της δεκαετίας του '00, μέχρι και την κυκλοφορία του άκρως επιτυχημένου πρώτου του άλμπουμ το 2011, ο Blake είχε ήδη δείξει σημάδια ότι ήταν έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλεία του αποτελεί μια πιο «γραμμωμένη» και αφαιρετική έκδοση του στυλ που τον ανέδειξε, μια πρόκληση για το κοινό του να αφουγκραστεί τη μινιμαλιστική Soul, που βρίσκεται στο επίκεντρο του μουσικού του οράματος.

Το πρώτο single του δίσκου με τίτλο 'Retrograde'κυριολεκτικά μάγεψε το κοινό του, με το συναισθηματισμό, την ειλικρίνεια στην ερμηνεία και το απογειωτικό κρεσέντο του. Η βράβευση δετου Blake, με το Mercury Music Prize τον περασμένο Οκτώβριο (υπερκεράζοντας καλλιτέχνες θεσμούς της μουσικής βιομηχανίας, όπως ο David Bowieάλλα και ανερχόμενα αστέρια όπως οι Disclosure) τελικά δεν αποτέλεσε έκπληξη. Να σημειώσουμε δε πως έγινε ιδιαίτερη μνεία από τους κριτικούς,στις συνεργασίες του Λονδρέζου τραγουδοποιού με καλλιτέχνες όπως ο Brian Eno και ο RZA των Wu-Tang Clan, οι οποίες και προσέδωσαν μοναδικό χαρακτήρα στο άλμπουμ.

Εκείνο που όμως που πραγματικά εκτόξευσε τις συνθέσεις που ακούγονται στο 'Overgrown'σε μια τελείως διαφορετική διάσταση, ήταν οι θριαμβευτικές ζωντανές τουεμφανίσεις σε φεστιβάλ όπως το Coachella, το Lowlands, το Glastonbury άλλα και στο Αθηναϊκό Ejekt festival του περασμένου Ιουλίου.

https://itunes.apple.com/us/album/overgrown-deluxe-edition/id613501760

Υπογράφει η Jo Borsel.

Keywords
Τυχαία Θέματα