BIS: «Ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα»

Η Ευρωζώνη πρέπει να αναπτύξει ένα ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Η BIS τόνισε πως η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα μακροπρόθεσμα, μεταφέροντας το βάρος από τις Κεντρικές Τράπεζες στους πολιτικούς,
να αναλάβουν δράση.

Διευκρίνισε πως οι τράπεζες στα διαφορετικά κράτη της Ευρώπης «πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκές τράπεζες» προκειμένου να σταματήσουν τα εθνικά προβλήματα να εξαπλώνονται από τα σύνορά τους.

Ενώ τα σύνορα της Ευρώπης έχουν καταστεί άνευ αντικειμένου για τη χρηματοδότηση και τις Κεντρικές Τράπεζες, οι αρχές σε μια χώρα έχουν περιορισμένες ευθύνες για κινήσεις που γίνονται από έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό σε μια άλλη χώρα, αναφέρει η έκθεση.

Η BIS εξήρε τις προτάσεις που έγιναν στην Ευρώπη για ενοποίηση των τραπεζικών κανόνων που μέχρι τώρα κινούνται βάσει εθνικών συνόρων καθώς και για συγκέντρωση της ευθύνης σε ένα κοινό οργανισμό.

Παράλληλα, η BIS προειδοποίησε για τον κίνδυνο από τη συνεχόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις για ανεπαρκείς δράσεις στη διόρθωση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Τα εύκολα χρήματα από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες κρύβουν την ανάγκη των κυβερνήσεων να βελτιώσουν τις οικονομικές πολιτικές τους και έχουν θολώσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που αναμένεται να πράξουν οι Κεντρικές Τράπεζες και σε αυτό που όντως μπορούν να πράξουν μπορεί μακροπρόθεσμα να υποβαθμίσει την αξιοπιστία και τη λειτουργική τους αυτονομία», τονίζει η BIS.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η BIS εκτιμά πως στα ανεπτυγμένα κράτη θα συνεχίσει να είναι αδύναμη, καθώς οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις πληρώνουν τα χρέη τους και δεν ξοδεύουν.

Στο μέτωπο της ανεργίας, η BIS αναφέρει πως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ιρλανδία μπορεί να αντιμετωπίσουν μια μακρά περίοδο υψηλής ανεργίας εξαιτίας διαρθρωτικών ανισορροπιών.

Στην έκθεσή της επισημαίνει πως μια απότομη οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τις κλαδικές ανισορροπίες αποτελούν το χειρότερο πιθανό συνδυασμό για την αγορά εργασίας.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα