Aνησυχία για τη συμμετοχή Κροατών στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι Κροάτες υπήκοοι συμμετείχαν σε πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία προσθέτοντας ότι νομίζει πως πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα.

Ο κ. Τούσκ με τον τρόπο αυτό απάντησε σε ερώτηση για την προειδοποίηση της Ρωσίας προς την Κροατία, με αφορμή αναφορές ότι πολίτες της συμμετείχαν σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και αν η ανάμειξη πολιτών της ΕΕ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία του Μινσκ για εκεχειρία.

"Δεν έχουμε απόδειξη ότι πολίτες χώρας – μέλους
της ΕΕ συμμετέχουν σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η εκτίμηση και η διαίσθησή μου λένε ότι είναι περισσότερο προπαγάνδα. Αλλά βέβαια αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας. Δεν αμφιβάλω ότι η καλή βούληση από τη ρωσική πλευρά είναι αναγκαία πρώτα", είπε ο κ. Τουσκ.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για συμμετοχή Κροατών εθελοντών στη σύρραξη στην Ουκρανία, στο πλευρό του ουκρανικού στρατού και κάλεσε το Ζάγκρεμπ να τη σταματήσει.

"Η Μόσχα ανησυχεί και είναι σαστισμένη από τη δήλωση προς τα ΜΜΕ της Βέσνα Πούσιτς, πρώτης αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, η οποία επιβεβαίωσε ότι εθελοντές από την Κροατία λαμβάνουν μέρος στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα. Η νομιμότητα της συμμετοχής πολιτών της Κροατίας σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό δεν τέθηκε καν υπό αμφισβήτηση", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η κ. Πούσιτς επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι Κροάτες πολίτες πολεμούν στην Ουκρανία στο πλευρά του τακτικού ουκρανικού στρατού.

Ρωσία κάλεσε το Ζάγκρεμπ και τους επικεφαλής άλλων χωρών των οποίων οι πολίτες έχουν προσληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις να θέσουν τέλος σε αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές", σημειώνεται στη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και τονίζεται αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών "ένας αριθμός πολιτών της Κροατίας φέρονται να είναι μέλη του περιβόητου τάγματος Αζοφικής, το οποίο συγκροτήθηκε από ακροδεξιούς μαχητές".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, υπογραμμίζει ότι οι Κροάτες εθελοντές, που πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, δεν έχουν θεσμική στήριξη και ότι η αναχώρησή τους για το ουκρανικό μέτωπο, σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με κανένα κροατικό κρατικό θεσμό.

"Όσον αφορά τους πολίτες της Κροατίας που έχουν πάει για να πολεμήσουν στην Ουκρανία... εμείς απλώς παρουσιάζαμε τα γεγονότα, διότι εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση. Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν πολίτες της Κροατίας που πολεμούν στην Ουκρανία - οκτώ συνολικά - και η αναχώρησή τους δεν συνδέεται με οποιαδήποτε κροατικό κρατικό φορέα, ούτε τα θεσμικά όργανα της Κροατίας καθ' οιονδήποτε τρόπο τους υποστηρίζουν", αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται ανησυχία του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας για το γεγονός αυτό.

"Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πρόκειται για μικρή ομάδα ατόμων, εμείς ανησυχούμε και παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλο προβληματισμό", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, χθες, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της, σχολιάζοντας το θέμα είπε ότι είναι "συνηθισμένο φαινόμενο άνθρωποι για διάφορους λόγους να πηγαίνουν εδώ και εκεί και να πολεμούν για τα χρήματα, για τη λεία". Το σημαντικό, είπε, ο κ. Μιλάνοβιτς, είναι ότι αυτό δεν συνδέεται με την τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα