37ο Φεστιβάλ Δράμας

Σε έναν κόσμο που αλλάζει όχι μόνο εντός των συνόρων μας αλλά κυρίως εκτός, η Δράμα με τις ταινίες της προσφέρει ωραίες εικόνες μαζί με λίγη αυτεπίγνωση: μια μικρή ταινία, σχετικά γρήγορη στην κατασκευή αντιλαμβάνεται, αναπαράγει και σχολιάζει τα κοινωνικά μοντέλα ή οραματίζεται πάνω σε αυτά σχεδόν τη στιγμή που συμβαίνουν.

Η Δράμα επί 37 χρόνια επιμένει να φιλοξενεί μικρές ταινίες (μόνο αν μετράς χρόνους και διάρκειες).
Βρισκόμαστε ήδη λίγο πριν το

τέλος, τελευταία μέρα προβολών η σημερινή, και μπορούμε ήδη να κάνουμε έναν απολογισμό ως προς το τι είδαμε , κυρίως όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Τριάντα οχτώ (38) ταινίες διεκδικούν τα βραβεία της φετινής εθνικής διοργάνωσης, κυρίως ανεξάρτητες παραγωγές, με το κράτος να αποχωρεί εμφανώς από τις χρηματοδοτήσεις. Μεταξύ των ταινιών που διεκδικούν το Χρυσό Διόνυσο είναι μόνο δύο ντοκιμαντέρ και πέντε ταινίες κινουμένων σχεδίων. Μαζί με το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τις παράλληλες εκδηλώσεις προβλήθηκαν περίπου 200 ταινίες. Το σινεφίλ κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει εκθέσεις, αφιερώματα και τα εξαιρετικά αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια που έχουν γίνει πια θεσμός, σε επιμέλεια του συγγραφέα Παύλου Μεθενίτη.

Όσον αφορά τη θεματογραφία είδαμε όπως κάθε χρόνο την τελευταία τριετία, ταινίες για την κρίση και ταινίες με κοινωνική προβληματική πάνω στις ομάδες που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτή την εποχή: άνεργοι, φτωχοί, απόμαχοι, άστεγοι, ακόμη και γονείς που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα γιατί αδυνατούν να τα μεγαλώσουν.

Φυσικά είδαμε ταινίες για το ρατσισμό, θυμίζω ότι πέρυσι βραβεύτηκε εδώ μια τέτοια ταινία, το RED HULK. Υπάρχουν επίσης και τα ανθρωποκεντρικά θέματα όπως η μοναξιά, η αγάπη, ο θάνατος. Καθώς και αυτό που χαρακτηρίζει κάθε νέα κινηματογραφική γενιά, ο πειραματισμός.

Αύριο είναι η μεγάλη μέρα, των βραβείων, με πρόεδρο της Κριτικής επιτροπής τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο.
Ένα ντεσού από το διεθνές διαγωνιστικό στο οποίο διαγωνίζονται 58 ταινίες από 47 χώρες απ όλο τον κόσμο: Χθες το βράδυ είδαμε την ταινία του James Mc Teigue "Caserta Palace dream". Είναι ο δημιουργός του περίφημου "V for Vendetta".

Keywords
Τυχαία Θέματα