23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους ο Γίργκεν Χάμπερμας, ο Ουμπέρτο Έκο και ο Λούκα Σκαραντίνο, συμμετέχουν στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην χώρα μας, 4 - 10 Αυγούστου.

Το συνέδριο, διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια σε μια διαφορετική χώρα, η οποία επιλέγεται με την ίδια διαδικασία που πραγματοποιείται για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο
καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Βουδούρης μίλησε στη Βάνα Λυκομήτρου:

«Το συνέδριο πραγματοποιείται από το 1900. Το θέσπισε ο Ράσελ και οι μεγάλοι φιλόσοφοι. Μετέχουν περίπου 110 κράτη, φιλόσοφοι από όλο τον κόσμο, οι φιλοσοφικές σχολές των κρατών αυτών και φυσικά τα μόνα κράτη που δεν μετέχουν είναι εκείνα που δεν έχουν να επιδείξουν κανένα φιλοσοφικό δείγμα, δεν έχουν φιλοσοφική εταιρεία και γενικά είναι σε μια κατάσταση υπανάπτυκτη. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 4 Αυγούστου το πρωί, στην φιλοσοφική σχολή και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη των εργασιών στο Ηρώδειο, η οποία θα περιλαμβάνει ένα μουσικό πρόγραμμα, μια προβολή του μουσικού πολιτισμού της Ελλάδος, αλλά κι ευρωπαϊκό μουσικό πρόγραμμα. Το συνέδριο περιλαμβάνει όλη τη θεματική της φιλοσοφίας με κύριο άξονα την φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπο ζωής. Αυτό είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό, διότι για πρώτη φορά τίθεται το ζήτημα υπό αυτή την έννοια, ότι δηλαδή η φιλοσοφία μετράει και ως τρόπος ζωής. Κι αυτό τονίζεται για πρώτη φορά και μας φέρνει πίσω στις πηγές της Ελληνικής φιλοσοφίας, γιατί στην Ελλάδα κυρίως, από τον Σωκράτη και μετά, η φιλοσοφία μετράει πάρα πολύ σε σχέση με τον τρόπο ζωής που κάνουν οι φιλόσοφοι, ο οποίος αποτελεί και παράδειγμα για την πολιτική κοινωνία».
Keywords
Τυχαία Θέματα