Παναθηναϊκός: Το στοιχείο που εξηγεί την αγωνιστική άνοδο στον δεύτερο μήνα της EuroLeague

Ο πρώτος μήνας της EuroLeague δεν ήταν ακριβώς καλός για τον Παναθηναϊκό. Το απαιτητικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που υπήρχαν λόγω τραυματισμών δεν επέτρεψαν στον Εργκίν Αταμάν να παρουσιάσει έγκαιρα την ομάδα του, όπως θα ήθελε. Αποτέλεσμα; Οι τρεις ήττες σε τέσσερις αγώνες στην εκκίνηση της regular season.

Για ένα σύνολο με δώδεκα νέους παίκτες βέβαια ήταν σαφές πως ο χρόνος θα αποτελούσε σύμμαχο. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πράξη.

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός

έφτασε να μετράει τέσσερις νίκες στους τελευταίους πέντε αγώνες (οι τρεις εξ αυτών είναι σερί), σκαρφαλώνοντας -για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια- στην πρώτη οκτάδα της κατάταξης της EuroLeague.

Ο κακός πρώτος μήνας της regular season έδωσε την σκυτάλη στον καλό δεύτερο, γεγονός που βέβαια έχει (και) στατιστική εξήγηση -πέραν φυσικά της επίδρασης που έχει ο Ντίνος Μήτογλου στο παιχνίδι της ομάδας, μετά από την απουσία που κατέγραψε στην εκκίνηση της σεζόν λόγω τραυματισμού.

Η σημαντική αύξηση της επιθετικής παραγωγικότητας (1.04 από 0.94 πόντοι/κατοχή σύμφωνα με τα advanced stats του Hudl Instat) δεν είναι τυχαία, ούτε προέκυψε με κάποιον μαγικό τρόπο. Το κάθε άλλο. Στοιχειοθετείται από το γεγονός πως η ομάδα του Εργκίν Αταμάν περιόρισε κατά πολύ τα λάθη, αυξάνοντας παράλληλα τις ασίστ που δίνει σε κάθε αγώνα.

Όλο αυτό δημιούργησε την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα στην αναλογία των ασίστ με τα λάθη, η οποία αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Ο αγώνας με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε άλλωστε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδυναμίας.

Για την ακρίβεια, στους τέσσερις πρώτους αγώνες της σεζόν (1 νίκη, 3 ήττες), ο Παναθηναϊκός έδωσε 59 ασίστ για 64 λάθη (0.92 ασίστ/λάθος), ενώ στους επόμενους πέντε (4 νίκες, 1 ήττα) έχει 93 ασίστ για 61 λάθη (1.52 ασίστ/λάθος).

Είναι σαφές πως όταν μιλάμε για μια τόσο ραγδαία ομαδική βελτίωση, αντίστοιχη είναι η εικόνα σε ατομικό επίπεδο. Με τον Τζέριαν Γκραντ να παραμένει εξόχως λειτουργικός (ο μοναδικός που από την πρώτη στιγμή δεν είχε προβλήματα στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία) και να αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δημιουργό του Παναθηναϊκού -σε πλήρη συνάρτηση με τα περιορισμένα λάθη.

Ο 31χρονος γκαρντ, ο οποίος αποτελεί την "value for money" προσθήκη του καλοκαιριού, εκτοξεύτηκε από τις 2.14 ασίστ/λάθος στις 7 ασίστ/λάθος (!) στον δεύτερο μήνα της reguylar season -έκλεισε μάλιστα τη διαβολοβδομάδα δίχως να κάνει λάθος, την ώρα που έδωσε 12 τελικές πάσες. Ο Κώστας Σλούκας σκαρφάλωσε από τις 0.92 ασίστ/λάθος (σ.σ.: όπερ και σημαίνει πως έκανε περισσότερα λάθη από ασίστ) στις 2.856 ασίστ/λάθος, ενώ βελτιωμένη εικόνα έχουν επίσης ο Μάριους Γκριγκόνις (2 από 1.5) και ο Λούκα Βιλντόσα (1.5 από 1.25).

Το μείζον πλέον για τον Εργκίν Αταμάν είναι να μπορέσει να εντάξει όσο πιο... μαλακά γίνεται τον Κέντρικ Ναν στην περιφερειακή λειτουργία, δίχως να διαταραχθούν οι ισορροπίες και να χαλάσει η αποδοτικότητα στο κομμάτι της δημιουργίας.

Ο νεοαποκτηθείς περιφερειακός αναμένεται άλλωστε να είναι "high-volume guard" για τον Παναθηναϊκό, ήτοι να παίρνει μεγάλο αριθμό κατοχών στη διάρκεια των αγώνων -με προτεραιότητα στο instant scoring και την προσωπική φάση βέβαια κι όχι στη δημιουργία για τους υπόλοιπους.

Όπως και να έχει, είναι αυταπόδεικτη η αγωνιστική εξέλιξη του Παναθηναϊκού μέσα σε ένα μήνα. Είπαμε; ο χρόνος αποτελεί κατά βάση σύμμαχο για μια τόσο νέα ομάδα, οπότε -δεδομένης της ποιότητας που υπάρχει στο ρόστερ- όλα μοιάζουν να εξελίσσονται με φυσιολογικό τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα