Εθνική Ελλάδας: Οι παραγωγικότεροι, δημιουργικότεροι και πιο "ενεργοί" μεσοεπιθετικοί είναι αυτοί που δεν βρίσκονται στην ομάδα

Αφορμή για την αναζήτηση και την καταγραφή αποτέλεσε το γκολ του Χρήστου Τζόλη που άνοιξε τον δρόμο για την επικράτηση της εθνικής Ελπίδων επί των Νήσων Φερόε στον προκριματικό όμιλο του Κ21 Euro 2025.

Με αυτό, ο επιθετικός της Φορτούνα Ντίσελντορφ, έφτασε τα 10 συνολικά από το ξεκίνημα της σεζόν ανεξαρτήτως διοργάνωσης, επίδοση που είναι η καλύτερή του σε αντίστοιχο χρονικό σημείο στην καριέρα του.

Παράλληλα όμως, τον καθιστά και τον παραγωγικότερο Έλληνα μεσοεπιθετικό

(εξαιρούνται από τη συζήτηση οι καθαρόαιμοι φορ). Άλλος τέτοιος, που να έχει σκοράρει περισσότερο από τον 21χρονο εξτρέμ, δεν υπάρχει.

Και συνεπώς επισημαίνεται πως ακόμα και στη διευρυμένη πληθυσμιακά αποστολή – 32 ποδοσφαιριστές κλήθηκαν, έμειναν 31 μετά τον τραυματισμό του Παπανικολάου - της Εθνικής για τα παιχνίδια με Νέα Ζηλανδία (17/11, 19:00, ALPHA, LIVE SPORT24) και το επερχόμενο, χωρίς βαθμολογικό αντίκρισμα, με τη Γαλλία την ερχόμενη Τρίτη (21/11), δεν βρέθηκε χώρος για μια επιπλέον θέση.

Ειδικά συνυπολογίζοντας πως πρόκειται για έναν εν ενεργεία διεθνή (13 συμμετοχές με το εθνόσημο), αλλά και παράλληλα συνεκτιμώντας ένα από τα πάγια προβλήματα της Εθνικής, τα γκολ δηλαδή που διαχρονικά έρχονται δύσκολα στα παιχνίδια της. Και γενικότερα, αλλά κυρίως από τους μεσοεπιθετικούς της ομάδας, από τους ποδοσφαιριστές που έρχονται από την πίσω ζώνη.

Μια ματιά μάλιστα, στις μέχρι στιγμής φετινές επιδόσεις των όσων μεσοεπιθετικών περιλαμβάνονται στην τρέχουσα αποστολή της γαλανόλευκης, φτάνει και περισσεύει για να αναδείξει μια συγκεκριμένη κατάσταση, απλώς καταγράφοντας τόσο τον χρόνο συμμετοχής και τα αγωνιστικά λεπτά που έχουν πάρει ως τώρα στην χρονιά οι μεσοεπιθετικοί όσο και συγκρίνοντας και τις επιδόσεις σε γκολ και ασίστ των παρόντων με τους – για διάφορους λόγους – απόντων.

Κι όταν οι επιδόσεις των απόντων υπερτερούν, τότε η επισήμανση της απουσίας είναι μάλλον επιβεβλημένη.

Φορτούνης, Τζόλης, "Ντέλιας" και Μασούρας

Πολυεπίπεδα ξεχωριστή η απουσία του Κώστα Φορτούνη. Ο κάπτεν του Ολυμπιακού έχει αγωνιστεί συνολικά 1197 λεπτά (δεύτερος σε χρόνο συμμετοχή μεταξύ των Ελλήνων μεσοεπιθετικών), όντας ο δημιουργικότερος με εννέα ασίστ κι ο δεύτερος πιο παραγωγικός με επτά γκολ.

Ο επίσης απόντας από την αποστολή της Εθνικής, Τζόλης, είναι όπως προαναφέρθηκε ο παραγωγικότερος Έλληνας μεσοεπιθετικός, έχοντας σημειώσει στα 894 λεπτά που έχει αγωνιστεί σε Τσβάιτε Λίγκα και Κύπελλο Γερμανίας με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, οκτώ γκολ και δίνοντας δύο ασίστ (ενώ έχει σημειώσει και άλλα δύο γκολ με την Εθνική Ελπίδων).

Από όσους βρίσκονται στο τρέχον ρόστερ της Εθνικής, ο Γιώργος Μασούρας είναι ο παραγωγικότερος, έχοντας πετύχει σε 921 λεπτά συμμετοχής με τον Ολυμπιακό σε όλες τις διοργανώσεις έξι γκολ, δίνοντας και μία ασίστ, ενώ στον λογαριασμό του προστίθενται άλλα τρία τέρματα που πανηγύρισε στα παιχνίδια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με Γιβραλτάρ και Ιρλανδία.

Θέση στην κορυφαία τετράδα των σκόρερ μεταξύ των Ελλήνων μεσοεπιθετικών και στην κορυφή εκείνων με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους, έχει ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο οποίος υπενθυμίζεται πως δεν βρίσκονταν στις επιλογές του εκλέκτορα για τα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου, ενώ σε αυτά του προηγούμενου μήνα, αγωνίστηκε ως αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο της φιλοξενίας της Ολλανδίας.

Ο "Ντέλιας" λοιπόν, μετράει 21 παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 1219 λεπτά στα πόδια του, πετυχαίνοντας σε αυτά τέσσερα γκολ και δίνοντας δύο ασίστ.

Κοντολογίς, οι τρεις από τους τέσσερις παραγωγικότερους Έλληνες μεσοεπιθετικοί κι εκείνοι που έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους είτε δεν βρίσκονται στο ρόστερ της Εθνικής (Φορτούνης, Τζόλης), είτε χρειάστηκε να γίνουν όσα έγιναν - νωπά σε όλους - για να "επανέλθουν" (Κωνσταντέλιας).

Μπακασέτας, Μάνταλος, Πέλκας, Χατζηγιοβάννης, Φούντας

Από εκεί και πέρα, ο πρόσφατα επανακάμψαντας από τραυματισμό, αρχηγός της Εθνικής, Τάσος Μπακασέτας, έχει αγωνιστεί ως τώρα 793 λεπτά (όλα σε παιχνίδια πρωταθλήματος) στην Τράμπζονσπορ, πετυχαίνοντας τρία γκολ και μοιράζοντας μία ασίστ, έχοντας στο ενεργητικό του και ένα γκολ με τη γαλανόλευκη (στο 2-1 επί της Ιρλανδίας στην OPAP Arena).

Ακολουθεί με 699 λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα της ΑΕΚ ο – ενίοτε κατά συνθήκη λογιζόμενος από τον εκλέκτορα και ως εξτρέμ – Πέτρος Μάνταλος, έχοντας καταγράψει ένα γκολ (αυτό που πέτυχε με πέναλτι στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στη Λαμία) και τέσσερις ασίστ.

Ένας ακόμα λογιζόμενος ως εξτρέμ στην παρουσία του στην Εθνική, ο Δημήτρης Πέλκας, έχει αγωνιστεί σε 10 παιχνίδια της Super Lig με την Μπασακσεχίρ (545 λεπτά), πανηγυρίζοντας σε αυτά ένα γκολ, ενώ άλλο ένα έχει σημειώσει με την Εθνική στην πεντάρα επί του Γιβραλτάρ.

Λίγο παραπάνω από πέντε ώρες ποδοσφαίρου (308 λεπτά) έχει στα πόδια του ο – μοναδικός καθαρόαιμος εξτρέμ της τρέχουσας αποστολής Τάσος Χατζηγιοβάννης, παίζοντας στο τουρκικό πρωτάθλημα και Κύπελλο με την Ανκαραγκουτσού και έχοντας σε αυτό το διάστημα δώσει δύο ασίστ (αμφότερες σε ματς Κυπέλλου), ενώ ο τελευταίος που μετακόμισε στο γειτονικό πρωτάθλημα, ο Ταξιάρχης Φούντας έχει αγωνιστεί 238 λεπτά με την Τράμπζονσπορ (όλα σε επίπεδο πρωταθλήματος), μοιράζοντας μία ασίστ.

Keywords
Τυχαία Θέματα