GP Κίνας: Πρεμιέρα για τους φετινούς αγώνες Sprint της F1, ποιες είναι οι αλλαγές τους

Η Κίνα, παρότι απουσίαζε τις τέσσερις προηγούμενες σεζόν από το πρόγραμμα (λόγω της πανδημίας και των περιορισμών της) επιλέχθηκε ως ο πρώτος φετινός αγώνας για να εφαρμοστεί ο αγώνας Sprint του Σαββάτου. Οι άλλες πέντε πίστες φέτος είναι του Μαϊάμι, της Αυστρίας, του Τέξας, της Βραζιλίας και του Κατάρ.

Τι είναι οι αγώνες Sprint
Πριν δούμε το πρόγραμμα των 6 φετινών αγωνιστικών τριημέρων που περιλαμβάνουν αγώνα Sprint, ας δούμε τα βασικά

χαρακτηριστικά του Sprint καθαυτού: πρόκειται για έναν μικρό αγώνα μόλις 100 χιλιομέτρων που διεξάγεται το Σάββατο, διάρκειας περίπου μισής ώρας, από την εκκίνηση έως την καρό σημαία, χωρίς πιτ-στοπς.

Σκοπός του Sprint είναι οι κατά μέτωπον μάχες των οδηγών χωρίς να παίζει ρόλο η στρατηγική παράμετρος - αν και η απόδοση και αντοχή του ενός σετ ελαστικών είναι σημαντική. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν πίστες που προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες προσπέρασης.

Οι αγώνες Sprint έχουν τις δικές τους -μικρότερες σε διάρκεια- δοκιμές κατάταξης (Sprint Qualifying) που καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του μικρού αυτού Σαββατιάτικου αγώνα. Οι δύο αυτές περίοδοι παίρνουν τη θέση της 2ης και της 3ης περιόδου ελεύθερων δοκιμών ενός τυπικού GP, που έχει τις δικές του, ξεχωριστές δοκιμές κατάταξης.

Το Sprint Qualifying (γνωστό πέρσι ως Sprint Shootout) χωρίζεται σε τρεις επιμέρους περιόδους -SQ1, SQ2, SQ3- διάρκειας 12, 10, 8 λεπτών αντίστοιχα, όπου στις δύο πρώτες αποκλείονται οι πέντε πιο αργοί συνδυασμοί και στην τρίτη βγαίνει η σειρά της πρώτης δεκάδας για την εκκίνηση του αγώνα Sprint. Είναι ίδια δομή με τις κατατακτήριες του GP, αλλά με μικρότερη διάρκεια για κάθε περίοδο.

Το κίνητρο για τους οδηγούς και τις ομάδες στους αγώνες Sprint είναι οι έξτρα βαθμοί που κερδίζουν, και είναι 8-7-6-5-4-3-2-1 αντίστοιχα για τους οκτώ πρώτους που θα δουν την καρό σημαία στον Σαββατιάτικο, μικρό αυτόν αγώνα.

Για όποιον οδηγό δεχθεί ποινή θέσεων στην εκκίνηση στην περίοδο ελεύθερων δοκιμών ή στις κατατακτήριες του GP, τότε η ποινή θα εφαρμόζεται στο GP. Αν τη δεχθεί στο Sprint Qualifying θα την εκτίει στον αγώνα Sprint, κι αν τη δεχθεί στο Sprint θα την εκτίει στο GP.

=Οι φετινές αλλαγές των αγώνων με Sprint
Φέτοςάλλαξε εκ νέου το πρόγραμμα των τριημέρων με Sprint, καθώς η περσινή τους δομή δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην τηλεθέαση. Πέρσι, θυμίζουμε, το Σάββατο ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στο Sprint, καθώς το πρωί του Σαββάτου γινόταν το Sprint Qualifying και το απόγευμα της ίδιας μέρας ο μικρός αυτός αγώνας. Οι δοκιμές κατάταξης του κυρίως GP της Κυριακής γινόταν το απόγευμα της Παρασκευής.

Φέτος, όμως, η Παρασκευή περιλαμβάνει τη μία και μοναδική περίοδο ελεύθερων δοκιμών το πρωί, και το Sprint Qualifying το απόγευμα. Και το Σάββατο ξεκινά με τον αγώνα Sprint το πρωί και συνεχίζεται το απόγευμα με τις δοκιμές κατάταξης του κυρίως GP της Κυριακής. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα φετινά αγωνιστικά τριήμερα της F1 που θα συμβούν όλα αυτά:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ SPRINT 2024

19-21 Απριλίου - Κίνα / Σαγκάη 3-5 Μαΐου - ΗΠΑ / Μαϊάμι 28-30 Ιουνίου - Αυστρία / Σπίλμπεργκ 18-20 Οκτωβρίου - ΗΠΑ / Όστιν, Τέξας 1-3 Νοεμβρίου - Βραζιλία / Ιντερλάγκος 29 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου - Κατάρ / Λοσάιλ
Keywords
Τυχαία Θέματα