Κοροναϊός : Αντίδραση Γκουτέρες στην ανακοίνωση Τραμπ – «Ο ΠΟΥ πρέπει να υποστηριχθεί»

07:18 15/4/2020 - Πηγή: In.gr

Τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή, την αντίδραση του ΟΗΕ προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως «δεν είναι η ώρα» να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός

Υγείας εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο Γκουτέρες επισήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του, πως «δεν είναι η ώρα να μειώνονται οι πόροι που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οποιαδήποτε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση που συμμετέχει στον αγώνα εναντίον της πανδημίας. Είναι ώρα για ενότητα, είναι ώρα η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του».

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί διότι είναι απόλυτα απαραίτητος στις προσπάθειες όλου του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της ασθένειας», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τον Γ.Γ. να αναφέρει πως στο μέλλον θα εξεταστεί ο τρόπος που αντέδρασαν όλοι όσοι «ενεπλάκησαν στην κρίση».

Οι δηλώσεις Τραμπ

«Έδωσα εντολή στην κυβέρνησή μου να σταματήσει τη χρηματοδότηση, ενώ διενεργείται έρευνα για τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη σοβαρή κακοδιαχείριση και την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κοροναϊού» είπε ο Τραμπ.

Πρόσθεσε, δε, πως ο ΠΟΥ απέτυχε στο βασικό του καθήκον και πρέπει να λογοδοτήσει, κάνοντας λόγο για πολιτική ορθότητα που -όπως ισχυρίστηκε- ο Οργανισμός έβαλε πιο πάνω από τη διάσωση ζωών.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως ο ΠΟΥ καθυστερεί την αμερικανική αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. «Από την ίδρυσή του ο αμερικανικός λαός γενναιόδωρα έχει υποστηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας… Με την έξαρση της πανδημίας του COVID-19 έχουμε βαθιές ανησυχίες».

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, αρκετοί θεωρούν ότι η έχει έρθει η κορύφωση της επιδημίας. Έτσι πολλά μέλη των Ρεπουμπλικανών ζητούν να ξανά ανοίξει η οικονομία.

Όλα αυτά κι ενώ η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών εντείνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοροναϊός, Αντίδραση Γκουτέρες, Τραμπ – Ο,koronaios, antidrasi gkouteres, trab – o