Σε νησί της Μεσογείου η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο -Πού θα κατασκευαστεί, ποιες περιοχές θα ενώσει

Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, υπάρχει αισιοδοξία ότι η γέφυρα στο Στενό της Μεσσήνης θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του τρέχοντος έτους.

Στο προσκήνιο της επικαιρότητας συνεχίζει να βρίσκεται το φαραωνικό πρότζεκτ σταθερής σύνδεσης της Σικιλείας με την Καλαβρία, το οποίο προωθεί ο Υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.

Πρόκειται για μια γέφυρα με βασικό άνοιγμα άνω των 3 χλμ. που εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τη μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα (σιδηροδρομική και οδική) στον κόσμο και θα ενώσει τη Σικελία με την

ηπειρωτική χώρα.

Προ ολίγων εβδομάδων ο Σαλβίνι είχε αναγγείλει ότι οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας στο Στενό της Μεσσήνης, θα ξεκινήσουν το προσεχές καλοκαίρι, κάτι το οποίο ωστόσο, όπως φαίνεται δεν θα συμβεί, όπως ανακοίνωσε η Stretto di Messina, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.

Αυτό διότι η εταιρεία, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ζήτησε από τοΥπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας αναστολή 120 ημερών των προθεσμιών για την υποβολή των ζητούμενων συμπληρωματικών εγγράφων, που με τις νέες προθεσμίες θα παραδοθούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024.

Ορισμένες σε βάθος μελέτες περιλαμβάνουν έρευνες πεδίου, όπως περαιτέρω χερσαίες, βαθυμετρικές και υποβρύχιες έρευνες πανίδας. Το Υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας, ωστόσο, επιμένει ότι οι νέες προθεσμίες δεν είναι ικανές να εκτροχιάσουν τα σχέδια για έναρξη των εργασιών εντός του τρέχοντος έτους, ώστε το έργο να είναι έτοιμο όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται.

Σημειώνεται ότι ένα ζήτημα που απαίτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διευρυνθεί περαιτέρω αφορούν τις πιθανότητες εμφάνισης τσουνάμι, μιας και παραμένουν νωπές οι μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό της Μεσσήνης του 1908, που κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τις πόλεις Μεσσήνη και Ρέτζο Καλάμπρια και εκτιμάτια ότι σκότωσε 75.000 έως και 200.000 ανθρώπους.

Περίπου 10 λεπτά μετά τον σεισμό, η θάλασσα σε αμφότερες τις πλευρές του Στενού της Μεσσήνης αποτραβήχτηκε ξαφνικά, καθώς ένα τσουνάμι που έφθασε σε ύψος τα 12 μέτρα δημιουργήθηκε και χτύπησε τις γειτονικές ακτές.

O σεισμός προκλήθηκε από ένα μεγάλο αλλά «τυφλό» ρήγμα, που βρίσκεται κυρίως κάτω από τη θάλασσα του Στενού της Μεσσήνης.

Η γέφυρα θα αντικαταστήσει τη σημερινή σύνδεση -η οποία πραγματοποιείται με φέρι μποτ- διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών από το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, τη Σικελία, στην ηπειρωτική Ιταλία, και το αντίστροφο.

Θα έχει 6 λωρίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα (3 ανά κατεύθυνση) και 2 σιδηροδρομικές γραμμές ενδιάμεσα. Η γέφυρα θα μπορεί να αντέχει τη διέλευση 200 τρένων ανά ημέρα και έως και 6.000 αυτοκινήτων ανά ώρα.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το ρήγμα κάτω από τη θάλασσα του Στενού της Μεσσήνης έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν κατά τον σχεδιασμό της γέφυρας, η οποία αποσκοπείται να φέρει τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι πολέμιοι του πρότζεκτ θεωρούν τη γέφυρα επικίνδυνη εξαιτίας των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων και του έντονα σεισμογενούς χαρακτήρα της περιοχή, ενώ οι υποστηρικτές της γέφυρας υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα τεράστιο έργο δημιουργίας θέσεων εργασίας και ώθηση για τον σικελικό τουρισμό.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα