Sony Music Group: Προειδοποίηση στις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης να μην χρησιμοποιούν καλλιτέχνες της για εκπαίδευση μοντέλων AI

Η Sony Music Group, μια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο, προειδοποίησε τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τις πλατφόρμες streaming μουσικής να μην χρησιμοποιούν το περιεχόμενο της εταιρείας χωρίς ρητή άδεια.

Η Sony, της οποίας οι καλλιτέχνες περιλαμβάνουν τον Lil Nas X και τη Celine Dion, έστειλε επιστολές σε περισσότερες από 700 εταιρείες, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την πνευματική της ιδιοκτησία, η οποία περιλαμβάνει εξώφυλλα άλμπουμ, μεταδεδομένα, μουσικές συνθέσεις και στίχους, από το να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση μοντέλων AI.

Η «μη εξουσιοδοτημένη χρήση» του περιεχομένου της Sony για την «εκπαίδευση, ανάπτυξη ή εμπορευματοποίηση συστημάτων AI» στερεί από την εταιρεία και τους καλλιτέχνες της τον έλεγχο και την αποζημίωση για αυτά τα έργα, σύμφωνα με την επιστολή, την οποία έλαβε το Bloomberg News.

Η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων έχει γίνει πεδίο μάχης για τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή όλων των ειδών περιεχομένου από κείμενο έως εικόνες και βίντεο.

Ενώ ηθοποιοί και συγγραφείς του Χόλιγουντ έκαναν απεργία πέρυσι για να προστατεύσουν την τέχνη τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη, μια νέα συλλογή νεοφυών επιχειρήσεων βγάζει ολόκληρα άλμπουμ μουσικής που δημιουργούνται από AI, εντείνοντας τις ανησυχίες για τα προς το ζην των καλλιτεχνών και αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις με τις πλατφόρμες streaming.

Η Sony, μαζί με την υπόλοιπη μουσική βιομηχανία, προσπαθεί να εξισορροπήσει τις δημιουργικές δυνατότητες της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και τα δικά της κέρδη.

«Υποστηρίζουμε τους καλλιτέχνες και τους τραγουδοποιούς που αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών για να υποστηρίξουν την τέχνη τους», δήλωσε η Sony σε δήλωση την Πέμπτη. «Ωστόσο, αυτή η καινοτομία πρέπει να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των τραγουδοποιών και των καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των πνευματικών δικαιωμάτων, γίνονται σεβαστά».

Η Universal Music Group NV ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, φτάνοντας στο σημείο να κάνει την «πυρηνική» επιλογή να αποσύρει ολόκληρο τον κατάλογο μουσικής της από το TikTok και να μηνύσει την startup Τεχνητής Νοημοσύνης Anthropic για δημοσίευση στίχων τραγουδιών χωρίς άδεια.

Μετά από μήνες αδιεξόδου, η Universal τερμάτισε τη διαμάχη της με το TikTok της ByteDance τον Μάιο, με μια συμφωνία που εξασφάλιζε τη δέσμευση και από τα δύο μέρη να «συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλη τη μουσική βιομηχανία θα προστατεύσει την ανθρώπινη τέχνη και τα οικονομικά συμφέροντα αυτών των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών».

Σε διάφορα μέρη του κόσμου, και  ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων ενθαρρύνονται να δηλώσουν δημόσια ότι το περιεχόμενό τους δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για εξόρυξη δεδομένων και εκπαίδευση Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς συγκεκριμένες συμφωνίες αδειοδότησης.

Στις ΗΠΑ, η μουσική βιομηχανία έχει υποστηρίξει ομοσπονδιακή νομοθεσία στο Κογκρέσο που θα προστατεύει τις φωνές και τις εικόνες των καλλιτεχνών από μη εξουσιοδοτημένη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Τον Απρίλιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Warner Music Group Corp. Robert Kyncl κατέθεσε ενώπιον μιας υποεπιτροπής του Κογκρέσου, δηλώνοντας την υποστήριξή του στον νόμο «NO FAKES».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ένα ισχυρό σύστημα αδειοδότησης ελεύθερης αγοράς που θα επιτρέπει τη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης και ισχυρή νομική προστασία για δικαιώματα ονόματος, ομοιότητας και φωνής», είπε στην κατάθεσή του.

Διαβάστε επίσης:

Κογκρέσο: Καθυστερεί κι άλλο η παράδοση της αναβαθμισμένης έκδοσης των Lockheed F-35 στις ΗΠΑ

Trastor: Την Παρασκευή η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ

Νίκος Μηλαπίδης: Η φιλοδοξία της κυβέρνησης δεν σταματά και δεν πρέπει να σταματά στη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών

Keywords
Τυχαία Θέματα