Συναγερμός για τον παρβοϊό μετά τον θάνατο παιδιού και το περιστατικό μυοκαρδίτιδας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές εξαιτίας των πρόσφατων σοβαρών κρουσμάτων παρβοϊού. Ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με παιδί που παρουσίασε μυοκαρδίτιδα μετά από λοίμωξη προκαλούμενη από τον συγκεκριμένο ιό.

Το παιδί νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λαμβάνει την δέουσα αγωγή και η κατάσταση της

υγείας του είναι σταθερή. Η μεταφορά του στο Ωνάσειο έγινε στις 26 Απριλίου.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός μικρού κοριτσιού μόλις 3,5 ετών από οξεία μυοκαρδίτιδα εξαιτίας του Parvovirus B19 ενώ είχε καταγραφεί και συρροή 11 κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχει προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες. Ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά, καθώς εντοπίστηκαν επίσης εντεροϊοί και ρινοϊοί σε κάποια από αυτά.

Με επείγουσα ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τους γιατρούς όλης της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από Parvovirus, δηλαδή από παρβοϊό.

Τονίζεται ότι εργαστηριακός έλεγχος ρουτίνας για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19, δεν υπάρχει. Σε ειδικές περιπτώσεις, γίνεται έλεγχος για αντισώματα παρβοϊού λόγω των κινδύνων που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μεταδίδεται από τη μητέρα στο μωρό.

Τρόποι μετάδοσης και συμπτώματα

O παρβοϊός, ο ιός του λοιμώδους ερυθήματος (γνωστού επίσης και ως πέμπτη νόσος), εμφανίζει το εξάνθημα στα δύο μάγουλα, ως χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα. Είναι πολύ επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με το κέντρο CDC ο ιός μεταδίδεται από:

Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλένναΑίμα ή προϊόντα αίματοςΚατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το εξάνθημα του κόκκινου μάγουλου εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα όπως:

ΠυρετόΠονοκέφαλοΒήχαΠονόλαιμοΠόνο στις αρθρώσεις

Το εξάνθημα στα μάγουλα είναι πιο σύνηθες στα παιδιά παρά στους ενήλικες και ενδέχεται να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, η ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική.

Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις (σύνδρομο πολυαρθροπάθειας) είναι πιο συχνό στους ενήλικες και μπορεί να εμφανιστεί πιο συχνά στις γυναίκες. Ο πόνος στις αρθρώσεις συνήθως διαρκεί 1 έως 3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή περισσότερο.

Πιθανές επιπλοκές

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για όσους πάσχουν από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονώνεται.

Πανευρωπαϊκή έξαρση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία) αναφέρουν κατά τα τέλη του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση των περιστατικών πέμπτης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος) σε παιδιά, με κάποιες από αυτές να δηλώνουν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με Parmovirus σε έγκυες, νεογνά και παιδιά καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις Pervovirus σε δότες αίματος / πλάσματος και ενήλικες.

Στη Γαλλία καταγράφεται επίσης αύξηση στις αποβολές στις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από Parvovirus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΓυναικοκτονία στο Μενίδι: Τη μαχαίρωσε 15 φορές σε όλο το σώμα με κουζινομάχαιροΣτο αρχείο θέτει ο Εισαγγελέας την καταγγελία περί διάρρηξης στο Υπουργείο ΕσωτερικώνΛαμία: Στον εισαγγελέα οι γονείς για τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών - Τι απαντά η εταιρεία

Keywords
Τυχαία Θέματα