Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν: Χαράσσουν την πορεία της συνεργασίας τους με ενισχυμένους δεσμούς

09:39 17/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Συνάντηση στο Πεκίνο πραγματοποίησαν εχθές (16.5.2024) ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ, ενώ και οι δύο πλευρές έκαναν μια συνολική ανασκόπηση της επιτυχημένης εμπειρίας στην ανάπτυξη της σχέσης Κίνας – Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν και ο Σι είχαν μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σχέση καθώς και με μείζονα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, χαράσσοντας την πορεία της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς.

Ο Σι τόνισε ότι η χρονιά φέτος σηματοδοτεί την 75η επέτειο

των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας. Τα τελευταία τρία τέταρτα του αιώνα, η σχέση Κίνας-Ρωσίας έχει γίνει ισχυρότερη εν μέσω δυσκολιών και έχει αντέξει στη δοκιμασία του μεταβαλλόμενου διεθνούς τοπίου. Η σχέση έχει γίνει ένα καλό παράδειγμα για τις μεγάλες χώρες και τις γειτονικές χώρες να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη με σεβασμό και ειλικρίνεια και να επιδιώκουν την φιλία και το αμοιβαίο όφελος.

Η σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας δεν είναι μόνο προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών, αλλά και προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας της περιοχής και του κόσμου γενικότερα, δήλωσε ο Σι.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα που εξάγεται από την 75χρονη ιστορία των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας είναι ότι οι δύο μεγάλες χώρες πρέπει πάντα να προωθούν τις πέντε αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης, να σέβονται η μία την άλλη επί ίσοις όροις, να εμπιστεύονται η μία την άλλη, να διευκολύνουν τις ανησυχίες της άλλης και να παρέχουν πραγματικά αμοιβαία βοήθεια για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση και των δύο πλευρών, σημείωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι αυτός δεν είναι μόνο ο σωστός τρόπος για να τα πάνε καλά η Κίνα και η Ρωσία, αλλά και η κατεύθυνση που πρέπει να επιδιώξουν οι σχέσεις των μεγάλων χωρών στον 21ο αιώνα.

Ο Πούτιν εξέφρασε τη χαρά του να επισκεφθεί ξανά την Κίνα μετά την ορκωμοσία του ως Ρώσος πρόεδρος για μια νέα θητεία. Σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Σι πραγματοποίησε επίσης κρατική επίσκεψη στη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά την επανεκλογή του ως Κινέζου προέδρου, ο Πούτιν δήλωσε ότι πρόκειται για μια φιλική παράδοση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία καταδεικνύει ότι και οι δύο πλευρές αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης συντονισμού Ρωσίας-Κίνας για τη νέα εποχή.

Πηγή: Xinhua

To άρθρο Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν: Χαράσσουν την πορεία της συνεργασίας τους με ενισχυμένους δεσμούς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ, Πούτιν, Χαράσσουν,synantisi si tzinpingk, poutin, charassoun