«Εξαιρετικά σοβαρή» η κατάσταση του Ρόμπερτ Φίτσο, παραμένει στο χειρουργείο

21:19 15/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Εξαιρετικά σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του την ώρα που αποχωρούσε από κυβερνητική σύσκεψη σε πόλη 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, το μεσημέρι της Τετάρτης (15.5.24).

«Ο κ. Φίτσο βρίσκεται ακόμα στο χειρουργείο, όπου του γίνεται επέμβαση εδώ και ώρες», επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Κάλινακ, για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που τραυματίστηκε σοβαρά όταν ο συγγραφέας Γιουράι Τσίντουλα άνοιξε πυρ εναντίον του.

Για να προσθέσει πως

«η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή, η κατάσταση είναι άσχημη».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάτους Σουτάι Έστοκ, δήλωσε πως η μέχρι στιγμής έρευνα «έχει δείξει σαφώς πολιτικό κίνητρο».

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση

Ένα βίντεο που δείχνει την στιγμή που δέχεται πυροβολισμούς ο Φίτσο, βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. 

Σύμφωνα με το βίντεο ο δράστης πλησιάζει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και πυροβολεί εναντίον του πέντε φορές. 

Άμεσα σπεύδουν στο σημείο οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ενώ γύρω επικρατεί πανζουρλισμός. 

Δείτε το βίντεο 

Footage showing the moment of attack on Slovakia Prime Minister Robert Fico today. pic.twitter.com/UPGhI7t6wR

— Clash Report (@clashreport) May 15, 2024

 

The moment of the assassination attempt on Slovak Prime Minister Robert Fico. Five shots are heard in the video. pic.twitter.com/0bhjX795md

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

 

Ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στο οποίο ο δράστης της δολοφονικής απόπειρας εμφανίζεται να δηλώνει πως έκανε την επίθεση «γιατί διαφωνούσα με τις πολιτικές της κυβέρνησης».

Ο Τσιντούλα βρίσκεται στον διάδρομο ενός κτιρίου, πιθανώς αστυνομικού τμήματος, και φαίνεται να έχει δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη.

Video of the first interrogation of the man who shot Fico 5 times

The writer Juraj Cintula, who shot #Slovak Prime Minister #Fico, said he did it because he disagreed with the government’s policies. pic.twitter.com/DDPBLnyxFj

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Η στιγμή της αεροδιακομιδής 

Robert #Fico was taken to hospital in Banská Bystrica after an assassination attempt pic.twitter.com/4XzmbU8wAJ

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

 

Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Σύμφωνα με Σλοβακικά ΜΜΕ δράστης φέρεται να είναι ένας διάσημος συγγραφέας και μέλος της αντιπολίτευσης, ο Juraj Cintula. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 71χρονος συγγραφέας φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που μιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε, τότε τον πυροβόλησε.

Robert Fico’s assailant is a well-known Slovak writer, Juraj Cintula. In addition to his main job, he was an activist for the country’s liberal party. This is reported by local media.

In 2016, Cintula was working as a security guard at a shopping mall. One day he was beaten… pic.twitter.com/ozvHE1PJCY

— Zlatti71 (@Zlatti_71) May 15, 2024

 

Η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης

Όλα έγιναν λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι στην πόλη Χάντλοβα 180 χιλιόμετρα από την Μπρατισλάβα. Ο δράστης πλησίασε τον 59χρονο πρωθυπουργό της Σλοβακία και τον πυροβόλησε αρκετές φορές. 

Η στιγμή της σύλληψης κατεγράφη από ερασιτεχνικό βίντεο:

#BREAKING: Slovakia’s Prime Minster Robert Fico has been shot and injured. Shooter has been captured alive by his security. The incident took place in the town of Handlova, some 150 kilometres north east of the capital Bratislava. PM Fico rushed to the hospital, in surgery. pic.twitter.com/jrI18D2kb4

— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) May 15, 2024

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Αυτή είναι η στιγμή που ο τραυματισμένος Ρόμπερτ Φίτσο μεταφέρεται από άνδρες της ασφάλειάς του στην κυριολεξία «σηκωτός» στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο, δευτερόλεπτα μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο:

Así han evacuado al Primer Ministro Eslovaco Robert Fico tras haber sufrido un atentado en Bratislava pic.twitter.com/2f0gcDHMUf

— Enrique Rodríguez (@rodriguezcoello) May 15, 2024

Δείτε βίντεο από το σημείο 

The shooter has been detained, according to preliminary police reports, he was aiming precisely at the prime minister – HNonline.

Video: police detain the shooter at the scene of the assassination attempt. pic.twitter.com/Cl9dwUwfqv

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Η σλοβακική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων έστειλε ελικόπτερο στην πόλη Χάντλοβα για τη μεταφορά σε νοσοκομείο του 59χρονου Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASR μετέδωσε ότι ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάχα είπε ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.  Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις και οι καταδίκες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από αρχηγούς κρατών.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας δήλωσε συγκλονισμένη από τη «βίαιη» ένοπλη επίθεση στον Φίτσο.

To άρθρο «Εξαιρετικά σοβαρή» η κατάσταση του Ρόμπερτ Φίτσο, παραμένει στο χειρουργείο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρόμπερτ Φίτσο, Εξαιρετικά,robert fitso, exairetika