Loretta | Review

Στα γρήγορα

X

Το Loretta είναι ένα horror visual novel, το οποίο διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1940. Η πρωταγωνίστρια έχει μόλις δολοφονήσει τον άπιστο άνδρα της. Στο χέρι του παίκτη είναι με τις επιλογές των διαλόγων να κατευθύνει την ιστορία και την κατάληξη της ηρωίδας προς την ψυχοπαθή ή μια πιο ήπια κατεύθυνση. Το παιχνίδι περιλαμβάνει κάποια ψιλοανούσια mini games ανάμεσα στα chapters, ενώ τα pixel art γραφικά είναι καλοσχεδιασμένα

και ατμοσφαιρικά.

Οι horror ιστορίες ανέκαθεν αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλά έργα τέχνης. Τα βιντεοπαιχνίδια σαφώς και δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα και δη τα visual novels, στην οποία κατηγορία ανήκει το Loretta της Dangen Entertainment.

Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα τη δεκαετία του 1940. Η πρωταγωνίστρια έχει εδώ και λίγο καιρό μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη σε μια απομακρυσμένη φάρμα με τον συγγραφέα σύζυγό της, ο οποίος θα λέγαμε ότι δεν είναι πρότυπο οικογενειάρχη. Απατάει τη γυναίκα του και γενικά δεν της συμπεριφέρεται όπως της αρμόζει. Γι’αυτούς και για άλλους λόγους που θα ανακαλύψουμε στην πορεία, από τις πρώτες στιγμές η πρωταγωνίστρια μας πληροφορεί ότι μόλις τον δολοφόνησε…

Με τις επιλογές των διαλόγων που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα εξερευνήσουμε τον εσωτερικό κόσμο της ηρωίδας, τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση αλλά και την τελική της κατάληξη. Θα καταλήξει εντελώς ψυχοπαθής, σκοτώνοντας όποιον της σταθεί εμπόδιο ή θα μετανοιώσει για τις πράξεις της; Οι επιπτώσεις των επιλογών μας είναι τις περισσότερες φορές αρκετά φανερές.

Έτσι, αν επιλέξουμε τους διαλόγους με κόκκινο χρώμα, τις περισσότερες φορές θα γίνουμε μάρτυρες ενός φόνου ή γενικά μιας σκηνής γραφικής βίας. Εξυπακούεται ότι το παιχνίδι περιλαμβάνει εναλλακτικά φινάλε και μας προτρέπει σε πολλαπλά playthroughs.

Γενικά, η γραφή και οι διάλογοι μάς άφησαν πολύ ικανοποιημένους. Το παιχνίδι εννοείται ότι απευθύνεται σε ενήλικο κοινό, τα θέματα με τα οποία ασχολείται είναι βαριά και ασήκωτα και λίγες μόνο χαραμάδες φωτός θα φωτίσουν το δρόμο της ηρωίδας. Ή και καμία, ανάλογα με τις επιλογές μας.

Όσον αφορά γενικά το gameplay, θα κινηθούμε σε 2D περιβάλλοντα, θα μιλήσουμε εννοείται με διάφορους NPCs και θα λύσουμε κάποιους λίγους πολύ βασικούς γρίφους. Ανάμεσα στα chapters θα παίξουμε και κάποια arcade mini games, τα οποία θεωρούμε ότι μπήκαν αφενός για να τονώσουν την ατμόσφαιρα και να δώσουν μια καλλιτεχνική προοπτική στον τίτλο, και αφετέρου για να δώσουν λίγα παραπάνω gameplay στοιχεία στην εμπειρία.

Το κακό είναι ότι δεν περιλαμβάνουν κανενός είδους οδηγία και πρέπει ο παίκτης να ανακαλύψει τι πρέπει να κάνει. Αυτό ουκ ολίγες φορές θα τον οδηγήσει σε εκνευρισμό.

Μιλήσαμε για την ατμόσφαιρα, η οποία είναι σίγουρα από από τα δυνατά στοιχεία του τίτλου. Τα 2D γραφικά είναι της pixel art τεχνοτροπίας, αλλά είναι καλοσχεδιασμένα, ενώ τα μουντά περιβάλλοντα και η σκοτεινή χρωματική παλέτα σιγοντάρουν και ενισχύουν την μαυρόψυχη ιστορία. Οι πρωταγωνιστές είναι σχεδιασμένοι χωρίς πρόσωπο, αλλά αυτό συμβάλλει στο απόκοσμο, ενοχλητικό συναίσθημα που ο δημιουργός προσπαθεί να μεταδώσει.

Η γενική μας εντύπωση είναι πως το παιχνίδι συνδυάζει την ατμόσφαιρα ενός καλού φιλμ νουάρ (βοηθάει εδώ η χρονική περίοδος) με horror στοιχεία που συναντάμε σε πιο σύγχρονα κόμικς, ταινίες κλπ.

Όσον αφορά τέλος τον ήχο, δυστυχώς το παιχνίδι δεν περιλαμβάνει καθόλου ομιλίες. Από την άλλη, η μουσική – όπου κάνει την εμφάνισή της – είναι καλογραμμένη, ενώ το παιχνίδι σοφά αφήνει κάποιες σιωπηλές στιγμές, οι οποίες εναλλάσσονται με πιο έντονες καταστάσεις. Τα ηχητικά εφέ είναι πολύ πετυχημένα και συμβάλλουν κι αυτά στο αίσθημα φόβου, τρόμου και ανασφάλειας.

Εν κατακλείδι, το Loretta είναι ένα πολύ καλό visual novel με καλογραμμένους διαλόγους, πολλαπλές επιλογές που οδηγούν σε εναλλακτικά φινάλε και σεναριακά θέματα ιδιαίτερα βαριά και ψυχοπλακωτικά. Η ατμόσφαιρα θα αποζημιώσει τον παίκτη, αλλά τα υπόλοιπα gameplay στοιχεία θα λέγαμε δεν προσφέρουν κάτι αξιόλογο στην εμπειρία. Παρ’όλα αυτά, οι φίλοι της κατηγορίας θα βρουν εδώ ένα καλό και ενήλικο δείγμα του είδους.

Το Loretta κυκλοφορεί από τις 11/4/24 για PS4, PS5, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch, με review code που λάβαμε από την DANGEN Entertainment.

The post Loretta | Review first appeared on GameOver.

The post Loretta | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα