«Κουμπαράς» για μόνιμες φοροελαφρύνσεις από το 2025 – Πότε θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

09:37 1/5/2024 - Πηγή: Mononews

«Ταμείο» για να φέρει μόνιμες φοροελαφρύνσεις από το 2025 δημιουργεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την ώρα που τίθεται σε εφαρμογή οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Κομισιόν.

Η κυβέρνηση βάζει τέλος στα έκτακτα μέτρα στήριξης, ακολουθώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί τόσο το δημοσιονομικό «συμμάζεμα» μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις όσο και για να αποφευχθούν τυχόν δημοσιονομικές περιπέτειες σε περίπτωση που παραβιαστεί το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην πράξη το Υπουργείο Οικονομικών κρατάει… κάβα τα επιπλέον έσοδα

που έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία για να τα διαθέσει σε μόνιμα μέτρα του χρόνου. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα 451 εκατ. ευρώ εκ των 598 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση των στόχων των φορολογικών εσόδων, προήλθαν από την καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισπράξεις θα κλείσουν στα 28 δισ. ευρώ και στο δεύτερο εξάμηνο θα επιτευχθεί νέο ρεκόρ εσόδων που θα αγγίξουν τα 35 δισ. ευρώ.

Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνιζε πως παρά την υπέρβαση των εσόδων έναντι των στόχων, η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, βάζοντας τέλος και στα σενάρια για διανομή μιας νέας επιταγής ακρίβειας ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

Από το 2025 αλλάζει το πλαίσιο και η δημοσιονομική προσαρμογή μετατοπίζεται από το πρωτογενές πλεόνασμα στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών.

Η Κομισιόν στο τέλος Ιουνίου θα ανακοινώσει τις ειδικές συστάσεις για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά για τη δημοσιονομική πολιτική το 2025. Εκεί θα τεθεί και το πλαφόν για την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, ο οποίος δεν θα μπορεί να ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό που πιθανότατα θα είναι κοντά στο 3%. Ρόλο κλειδί όμως θα παίζει το βάθος της εξυγίανσης, το οποίο θα κλιμακώνεται είτε ανοδικά στην πάροδο των τετραετών προγραμμάτων είτε θα βαίνει μειούμενο.

Στην περίπτωση που η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών είναι μικρότερη από το πλαφόν, μόνο τότε θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο ρυθμός αύξηση των δαπανών είναι πάνω από το πλαφόν, θα αφαιρείται δημοσιονομικός χώρος από τα επόμενα έτη.

Ωστόσο, ακόμα και μια μικρή απόκλιση της τάξεως του 0,3% κάθε χρόνο ή 0,6% σε επίπεδο τετραετίας, η χώρα θα μπορεί να μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Σήμερα οι πρωτογενείς δαπάνες σήμερα χώρα μας ανέρχονται στα 100 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, το νέο πλαίσιο επιτρέπει την ανακοίνωση νέων παρεμβάσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μόνο αν χρηματοδοτείται από την αντίστοιχη των εσόδων. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που προχωρήσει ο σχεδιασμός για την επαναφορά της «13ης σύνταξης», η οποία κοστίζει 3 δισ. ευρώ το χρόνο ή την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο (που το ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κοστίζει 2,2 δις ευρώ το χρόνο) και η κυβέρνηση έχει καλύψει το χώρο της αύξησης των πρωτογενών δαπανών θα πρέπει να κόψει ισόποσα  δαπάνες από άλλους τομείς είτε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ από την πλευρά της φορολογίας.

Μέτρα 880 εκατ. το 2025

Ήδη πάντως η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την εφαρμογή έξι μέτρων για το 2025 με κόστος 880 εκατ. ευρώ, όπως:

Μείωση 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών με κόστος 225 εκατ. ευρώ.Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ.Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ.Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές με κόστος 20 εκατ. ευρώ.Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ.Αύξηση των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος χρόνου για την καταβολή του δώρου Πάσχα

Ταμείο Ανάκαμψης, Φρανκφούρτη και γεωπολιτικό ρίσκο οι 3 παράγοντες Χ για την ανάπτυξη – Κλειδί το β’ 6μηνο

ΑΑΔΕ: Παράταση στη διασύνδεση των POS για 7.600 επιχειρήσεις με ασύμβατα συστήματα

Keywords
Αναζητήσεις
koubaras-gia-monimes-foroelafrynseis-apo-to-2025--pote-tha-dimiourgeitai-dimosionomikos-choros-me-to-neo-symfono-statherotitas.htm
Τυχαία Θέματα
Κουμπαράς, 2025 – Πότε, Σύμφωνο Σταθερότητας,koubaras, 2025 – pote, symfono statherotitas