FED: Διατήρησε ξανά αμετάβλητα τα επιτόκια – Επιβραδύνει τη μείωση του ισολογισμού, βλέπει έλλειψη προόδου στον πληθωρισμό

21:08 1/5/2024 - Πηγή: Mononews

Την διατήρηση των επιτοκίων της στα τρέχοντα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, αποφάσισε η Federal Reserve, ενώ παράλληλα επιβράδυνε τη μείωση του ισολογισμού της, από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της στο εύρος μεταξύ 5,25%-5%. Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών

κεφαλαίων βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023, όταν η Fed ανέβηκε τελευταία φορά  στο υψηλότερο επίπεδό εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Πάντως, η επιτροπή σημειώνει πως παρατηρεί «έλλειψη περαιτέρω προόδου» στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

«Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2 τοις εκατό», ανέφερε η δήλωση, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε μετά τις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου.

Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της FED (FOMC) αναφέρει:

«Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η άνοδος των θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς την επίτευξη του στόχου της Επιτροπής για τον πληθωρισμό 2%.

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό έχουν κινηθεί προς καλύτερη ισορροπία το περασμένο έτος. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η FOMC παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

Προς υποστήριξη των στόχων της, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5-1/4 έως 5-1/2 τοις εκατό. Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών στο εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων. Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και χρεόγραφα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Από τον Ιούνιο, η Επιτροπή θα επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης των τίτλων της μειώνοντας το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς των τίτλων του Δημοσίου από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Επιτροπή θα διατηρήσει το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς για χρέη αντιπροσωπείας και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια και θα επανεπενδύσει τυχόν πληρωμές κεφαλαίου που υπερβαίνουν αυτό το όριο σε τίτλους του Δημοσίου. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις».

Η πρώτη αντίδραση της Wall Street

Η αντίδραση της αγοράς στη Wall Street ήταν θετική καθώς η απόφαση της FED να χαλαρώσει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνει τα ομόλογα στον ισολογισμό-μαμούθ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «σταδιακή χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής.

Ο Dow Jones κινείται μετά την ανακοίνωσε στο +0,36% ενώ κοντά στα χθεσινά επίπεδα κινούνται οι S&P 500 και Nasdaq, οι οποίοι υποχωρούσαν από την αρχή της ημέρας.

Πάντως, η αγορά αναμένει πριν προχωρήσει σε νέες κινήσεις τα όσα θα πει στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ.

Διαβάστε επίσης

Wall Street: Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα πριν την ανακοίνωση της FED – Bαρίδι n μετοχή της AMD

Bitcoin: Βουτιά κάτω από τα $57.000

Τραμπ: Οι Αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια

Keywords
Αναζητήσεις
fed-diatirise-xana-ametavlita-ta-epitokia--epivradynei-ti-meiosi-tou-isologismou.htm
Τυχαία Θέματα