Ηχηρή παραίτηση του προέδρου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, με βολές κατά Αυγενάκη

Την παραίτησή του υπέβαλε ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν από την προεδρία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, εξαπολύοντας ταυτόχρονα βολές κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία μαζί του, «προβληματική». Από τη μεριά του ο υπουργός υποστηρίζει ότι «δεν υφίσταται θέμα παραίτησης».

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, την οποία δημοσίευσε το documentonews.gr ο κ. Χαρουτουνιάν κάνει λόγο για «πιέσεις» σχετικά με απευθείας αναθέσεις λέγοντας: «Παράλληλα

μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων όπως μου ζητείται επιτακτικά με βάση ποικίλες αποφάσεις», ενώ υποστήριξε πως έχει παραγκωνιστεί επειδή δεν «ανήκει στον κύκλο των φίλων του» κ. Αυγενάκη και πως του ανέθεσαν την εποπτεία μιας «Γενικής Διεύθυνσης που δεν υφίσταται».

Ο παραιτηθείς πρόεδρος τους ΕΛΓΟ Δήμητρα, μέσω της επιστολής του, παρέθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μία μακρά λίστα με εκκρεμείς υποθέσεις που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω έλλειψης συνεργασίας με το ΥΠΑΑΤ, όπως τονίζει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιρρίπτουν ευθύνες στον Αυγενάκη για τις καταγγελίες Χαρουτουνιάν

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρουτουνιάν αναφέρει:

Μη έκδοση Υπουργικής Απόφασης εδώ και έναν χρόνο για την ενεργοποίηση του Ψηφιακού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0», το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη της ελληνοποίησης γάλακτος.«Ο κ. Υπουργός δεν έχει δεχθεί να ασχοληθεί με το θέμα» της μελέτης που έχει εκπονήσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ δικαιώματα του διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύουν οι πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες και τα οποία «μπορούν να διαπραγματευτούν στην εθελοντική αγορά ρύπων αποφέροντας ετησίως περίπου 120 με 150 εκατ. ευρώ στους καλλιεργητές». «Λυπάμαι που η στάση του κ. Υπουργού στερεί τους Έλληνες αγρότες από ένα σημαντικό επιπλέον εισόδημα σε ένα αντικείμενο που συνάδει με τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και ευνοεί τις φιλο-περιβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές» σημειώνει χαρακτηριστικά.Ο κ. Αυγενάκης τον «επέπληξε έντονα» επειδή πήρε την πρωτοβουλία να αναζητήσει τη συνεργασία υπουργών της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εκπόνησης σχεδιασμού για την εύρεση αλλοδαπών εργατών γης.«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα υιοθετήσει (χρειάζεται Υπουργική Απόφαση) την ηλεκτρονική έκδοση των CMR (Δελτίων Αποστολής) που συνοδεύουν το εισαγόμενο γάλα. Έτσι, ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται χειρόγραφα δελτία με ό,τι αυτό συνεπάγεται» εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας: «Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να γίνω δεκτός από τον κ. Υπουργό για να εκθέσω την κατάσταση αυτή. Παράλληλα, είναι λυπηρό να εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2023 η έκδοση Υ.Α. για τη σύσταση Επιτροπής που θα προσδιορίσει το ποσό του γάλακτος που απαιτείται για την παρασκευή ενός κιλού φέτας (σήμερα δηλώνονται από 2,4 έως 4 κιλά, ανάλογα με την τιμιότητα του παρασκευαστή)».Παρά το γεγονός ότι «ένα σημαντικό ποσοστό του μελιού που διακινείται στην Ελλάδα δεν είναι ελληνικό (προέλευση Κίνα, Ουγγαρία κλπ)» και -κατά τον κ. Χαρουτουνιάν- δεν είναι καν μέλι αλλά «επεξεργασμένα σάκχαρα», ο υπουργός δεν έχει δώσει «καμιά απάντηση» στην εισήγηση του «να ενταχθεί το μέλι στο ελληνικό σήμα προκειμένου να ελέγχεται αποτελεσματικά» από τον ΕΛΓΟ.«Είχα εκφράσει σε όλους τους τόνους την πεποίθηση ότι μετά την καταστροφή οι αγρότες θα πρέπει να βοηθηθούν με την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις (κατανομή κλήρου, είδος καλλιεργειών, κλιματική κρίση κλπ) και τις προοπτικές (εξαγωγικές δυνατότητες, τουρισμός κλπ) για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μελλοντικές κρίσεις. Επιλέχτηκε η τακτική των επισκέψεων στο πεδίο για λήψη φωτό και έκδοση πέντε δελτίων τύπου ανά ημέρα, η οποία δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα βοηθητική για τους αγρότες…»

Επίσης, ο κλείνοντας την επιστολή του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ συμπληρώνει: «Όπως καταλαβαίνετε είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μου δεν μπορώ πλέον να φανώ όσο χρήσιμος επιθυμώ και δύναμαι. Παράλληλα, μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων, όπως μου ζητείται επιτακτικά, με βάση ποικίλες προφάσεις. ... Επιθυμία μου είναι να είμαι χρήσιμος με βάση τα προσόντα και τις εμπειρίες μου και όχι ένας απλά μισθοδοτούμενος Πρόεδρος Οργανισμού. Παραθέτω τα παραπάνω στοιχεία με την παράκληση, εάν πιστεύετε ότι η παρουσία μου δεν είναι πλέον χρήσιμη για την Κυβέρνηση, να θεωρήσετε δεδομένη και στη διάθεσή σας τη παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».

Σημειώνουμε ότι πριν λίγους μήνες ο κ. Χαρουτουνιάν εξελέγη αντιπρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής του FAO.

Η απάντηση του ΥΠΑΑΤ

Παρ' όλα αυτά, το απόγευμα της Τετάρτης 15/5 το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου επισημαίνει πως ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν δεν παραιτήθηκε απλώς έληξε η θητεία του. Συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Η θητεία του κ. Σέρκου  Χαρουτουνιάν, έχει ολοκληρωθεί και για το γεγονός αυτό έχει ενημερωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης και Εποπτείας Νομικών Προσώπων του ΥΠΑΑΤ.

Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα παραίτησης.

Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού. Προφανώς δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις, αλλά απηχούν προσωπικές πικρίες και αποτυπώνουν προσωπικές συμπεριφορές».

Keywords
Αναζητήσεις
ichiri-paraitisi-tou-proedrou-tou-elgo--dimitra.htm
Τυχαία Θέματα