Κατερίνα Γιαννακά υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο eirikina: «Να δώσουμε μάχη αξιών ενάντια στις ακροδεξιές δυνάμεις» - «Το Νησιωτικό Ισοδύναμο να γίνει Ευρωπαϊκό» (φωτό)

Κατερίνα Γιαννακά υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο eirikina: «Να δώσουμε μάχη αξιών ενάντια στις ακροδεξιές δυνάμεις» - «Το Νησιωτικό Ισοδύναμο να γίνει Ευρωπαϊκό» (φωτό)ggakisThu, 05/16/2024 - 10:24

Από τις Κυκλάδες στην Ευρωβουλή. Αυτός είναι ο στόχος για τη νησιώτισσα Κατερίνα Γιαννακά, υποψήφια Ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπηρέτησε στην Οικονομική Εφορεία στη Σύρο για 20 χρόνια όπου ζει μόνιμα, έχει αγάπη για το βιβλίο, γράφει και η ίδια διηγήματα και

παραμύθια. Είναι άνθρωπος της συναίνεσης, της αλληλεγγύης, της δουλειάς και της υπομονής.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις της στο eirnika.gr:

Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε στην Ευρώπη τη μάχη των αξιών ενάντια στις ακροδεξιές δυνάμεις που απειλούν επικίνδυνα την Ευρώπη και τα κεκτημένα της.Ως νησιώτισσα, που ζω μόνιμα στις Κυκλάδες, βιώνω τις τεράστιες ανισότητες, αυτός είναι ο τομέας πάνω στον οποίο πρέπει να δουλέψουμε για να εκλείψουν, «Νησιωτικό Ισοδύναμο».Η ενασχόληση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, μου είναι οικεία, λόγω της θητείας μου σε πολιτικά γραφεία.Ο μισθός σε ένα Αριστερό κόμμα είναι ξένος προς τις αρχές, τις ιδέες και την πολιτική μας κουλτούρα.Γνωρίζω την αγγλική γλώσσα και σχετικά καλά την τουρκική.Απαιτούνται πολλά να γίνουν μέχρι να φθάσουμε να μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Είμαι άνθρωπος της συναίνεσης, της αλληλεγγύης, της δουλειάς και της υπομονής

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Κατερίνας Γιαννακά:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

α) Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη, που θα είναι και ισχυρή και κοινωνική πρέπει να συνεχιστεί, όχι μόνο γιατί είναι εφικτό, αλλά και γιατί σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και με τη δυνατή φωνή μας μπορούμε και πρέπει να δώσουμε στην Ευρώπη τη μάχη των αξιών ενάντια στις ακροδεξιές δυνάμεις που απειλούν επικίνδυνα την Ευρώπη και τα κεκτημένα της. Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη που πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποστήριξης της Ειρήνης, του διεθνούς Δικαίου, καθώς και της πολυμερούς διπλωματίας, σε έναν πολυπολικό κόσμο.

β) Έχω επί πολλά χρόνια εργαστεί σε πολιτικά γραφεία Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι είχαν ως κύριο αντικείμενο τους θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, απόδημου ελληνισμού και η συνεργασία μας με αντίστοιχους κοινοβουλευτικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς ήταν καθημερινή.

Ποιο τομέα είστε έτοιμη να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Ως νησιώτισσα, που ζω μόνιμα στις Κυκλάδες, βιώνω τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της ζωής, που είναι πολλαπλάσια δύσκολες στα νησιά, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Οι ανισότητες αυτές επιβάλλεται να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν κυρίως από τους θεσμούς της ΕΕ.

Ο τομέας πάνω στον οποίο πρέπει να δουλέψομε για να εκλείψουν αυτές είναι το «Νησιωτικό Ισοδύναμο». Στο Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που είμαι Αναπληρώτρια Συντονίστρια, υπεύθυνη για τη Νησιωτική πολιτική έχουμε επεξεργαστεί ένα πλήρες πρόγραμμα νησιωτικής πολιτικής πυρήνας του οποίου είναι το «Νησιωτικό Ισοδύναμο» και στην ΕΕ θα επιδιώξουμε να επεκταθεί σε Ευρωπαϊκό Νησιωτικό Ισοδύναμο».

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Όχι δεν είχα αυτή την ευκαιρία να επισκεφθώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρακολουθώ όμως τη λειτουργία του μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, η ενασχόληση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, μου είναι οικεία, λόγω της θητείας μου σε πολιτικά γραφεία, αλλά και ως Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής ασχολούμαι με την πολιτική της ΕΕ στα θέματα αυτά.

Απαντήστε μου ειλικρινά, ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Στην πολύχρονη κομματική και πολιτική μου δράση ουδέποτε είχα επαγγελματική σχέση με το κόμμα που ανήκα. Η προσφορά μου ήταν και είναι εθελοντική. Κατηγορηματικά λοιπόν απαντώ Όχι. Σε ένα Αριστερό κόμμα τέτοιες «λογικές» και επιδιώξεις είναι ξένες προς τις αρχές, τις ιδέες, την πολιτική μας κουλτούρα.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Γνωρίζω την αγγλική γλώσσα και σχετικά καλά την τουρκική. Συνεχίζω τις σπουδές μου γενικότερα, για τη δική μου πνευματική και επιστημονική ολοκλήρωση. Εάν εκλεγώ ευρωβουλεύτρια, έχω στόχο να εργαστώ στην κατεύθυνση, η ελληνική γλώσσα, που ομιλείται διαρκώς επί 40 αιώνες και είναι η αρχαιότερη ζώσα παγκοσμίως, αλλά και η μήτρα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών γλωσσών, να πάρει τη θέση που της αξίζει στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και διεθνώς.

Είστε ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί, ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια διαρκής διαδικασία από την ίδρυση της ΕΟΚ για τη σταδιακή μετεξέλιξή της. Είναι γνωστό ότι οι κορυφαίοι θεσμοί της ΕΕ λειτουργούν με ρυθμούς αργούς, καθότι από τη δομή τους είναι πολυπρόσωποι και δυσλειτουργικοί. Απαιτούνται πολλά να γίνουν μέχρι να φθάσουμε να μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Οι ανισότητες που υπάρχουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ο χωρισμός των χωρών - μελών σε πλούσιες και φτωχές, σε χώρες του βορρά και του νότου, η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και η επικράτηση εθνικών πολιτικών σε καίριους τομείς, αποτελούν ισχυρά εμπόδια στην κατεύθυνση αυτή. Το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι πόλεμοι, οι εργασιακές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, που παρουσιάζουν ένταση, αποτελούν προβλήματα που δεν ευνοούν, αντίθετα απειλούν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και συνοχή και τον κυρίαρχο στόχο της ΕΕ, που είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Πάντα δυσκολεύομαι να μιλώ για τον εαυτό μου. Ως χαρακτήρας είμαι άνθρωπος της συναίνεσης, της αλληλεγγύης, της δουλειάς και της υπομονής, αλλά και της έκρηξης της υπομονής. Η καθημερινή βιοπάλη ήταν, μέχρι να συνταξιοδοτηθώ, το κυρίαρχο στοιχείο της ζωής μου, αλλά όχι το μόνο. Από τα μαθητικά μου χρόνια ως σήμερα, είχα και έχω έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, ενεργό συμμετοχή στους κοινωνικούς δημοκρατικούς αγώνες της νεολαίας, στο γυναικείο κίνημα, στα κινήματα αλληλεγγύης, στον συνδικαλισμό και πάντα μέσα από τις τάξεις της ευρύτερης Αριστεράς.

Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν και κυρίαρχες αξίες στην εργασιακή μου διαδρομή στο δημόσιο. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το 2019, εκλέχτηκα στην ΚΕ μετά το 3ο Συνέδριο (2022) και Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκλέχτηκα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποψήφια Ευρωβουλεύτρια.

Ποια είναι η Κατερίνα Γιαννακά

Γεννήθηκα στο Ζυγοβίστι Αρκαδίας, αποφοίτησα από το 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο θηλέων της Πλάκας στην Αθήνα. Δραστηριοποιήθηκα στο μαθητικό της ΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ. Ως δημόσιος υπάλληλος υπηρέτησα ως διευθύντρια σε πολιτικά γραφεία Διοικητών Οργανισμών και Βουλευτών. Υπηρέτησα στην Οικονομική Εφορεία (ΔΟΥ) στη Σύρο (1999-2020), όπου εγκαταστάθηκα μόνιμα και ζω ως σήμερα.

Με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (ΕΑΠ) και αγάπη για το βιβλίο είμαι συγγραφέας παραμυθιών και διηγηματογράφος. Διηγήματά μου έχουν δημοσιευθεί στο «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους», εκδόσεις ΕΡΙΝΝΗ-Φιλιππότη, στο περιοδικό «My Naxos» και στη λογοτεχνική-πολιτιστική ιστοσελίδα «ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΝΑΞΟ». Τα διηγήματά μου αναφέρονται στα μνημεία και το λαϊκό πολιτισμό των Κυκλάδων.

Το 2021 εξέδωσα το βιβλίο-λεύκωμα «Τση νεραϊδένιας», με 33 λαϊκά κυκλαδίτικα παραμύθια, δοσμένα με έναν πρωτότυπο τρόπο για «μια άλλη ανάγνωση» απευθυνόμενα σε ενήλικες και είναι υπό έκδοση το δεύτερο βιβλίο-λεύκωμάμου με θέμα και πάλι τα κυκλαδίτικα παραμύθια και τίτλο «Η γιαγιά του κόσμου».

Από το 2004 δραστηριοποιούμαι κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑκαι το 2019 έγινα μέλος στην Οργάνωσης μελών (Ο.Μ) ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, γιατί ένιωσα την ανάγκη να στηρίξω έμπρακτα το κόμμα μου, όταν δημιουργήθηκε το αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Εκλέχτηκα αντιπρόσωπος στο 3ο Συνέδριο (2022), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Αναπληρώτρια Συντονίστρια στο Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπεύθυνη για τη «Νησιωτική πολιτική» και στις προκριματικές εκλογές υποψήφια ευρωβουλεύτρια στο Νότιο Αιγαίο.

Η Κατερίνα Γιαννακά με την κόρη της

Ως Αναπληρώτρια Συντονίστρια-υπεύθυνη για τη νησιωτική πολιτική εργάζομαι για την εξειδίκευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα θέματα της νησιωτικής πολιτικής σε όλους τους τομείς, με στόχο την καθιέρωση του «Νησιωτικού Ισοδύναμου» ως πυρήνα της πολιτικής του κόμματος για να καταστεί «η Νησιωτικότητα, από εστία προβλημάτων, φορέας ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας». Αρθρογραφώ συστηματικά στα τοπικά ΜΜΕ των Κυκλάδων, γιατί οι κοινωνικοί αγώνες συνεχίζονται.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/g2.jpg?itok=PykEnMP_
Keywords
Τυχαία Θέματα