Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25-5,50% για έκτη διαδοχική φορά

22:32 1/5/2024 - Πηγή: Reporter

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,50%.

Είναι η έκτη διαδοχική φορά που η Fed αφήνει σταθερό το κόστος δανεισμού και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2023, όταν τα αύξησε για τελευταία φορά. Πρόκειται, μάλιστα, για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα διατηρήσει

τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα, καθώς τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο χρονοδιάγραμμα για την πολυπόθητη πρώτη μείωση των επιτοκίων, μετά από δύο χρόνια.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι πρέπει να νιώσουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο πριν αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δεν τους έχουν δώσει αυτή τη διαβεβαίωση.

Παράλληλα, η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει την επιρροή της στην οικονομία των ΗΠΑ, συρρικνώνοντας τον ισολογισμό πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων με βραδύτερο ρυθμό.

Το βασικό εργαλείο της κεντρικής τράπεζας είναι τα επιτόκια, μεταδίδει το CNN, αλλά χρησιμοποιεί επίσης τον ισολογισμό της είτε για να τονώσει είτε για να επιβραδύνει την οικονομία, με στόχο να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ξεκινώντας τον Ιούνιο, η Fed θα αφήνει έως και 25 δισ. δολάρια σε ομόλογα από το χαρτοφυλάκιό της να ωριμάζουν κάθε μήνα χωρίς να τα αντικαθιστά, από 60 δισ. δολάρια το μήνα που άφηνε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, θα διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο των ενυπόθηκων τίτλων που αφήνει να ωριμάσουν, στα 35 δισ. δολάρια μηνιαίως.

Στην ανακοίνωση της απόφασής της η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική (FOMC) αναφέρει, μεταξύ άλλων πως «τους τελευταίους μήνες, υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς την επίτευξη του στόχου της επιτροπής για τον πληθωρισμό 2%. Η FOMC προσπαθεί να πετύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα». Παράλληλα, κρίνει πως δεν είναι σκόπιμο «να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%».

«Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η επιτροπή είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της», προσθέτει η FOMC.

#FEDERAL_RESERVE #ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ_ΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
fed-ametavlita-ta-epitokia-sto-525-550-gia-ekti-diadochiki-fora.htm
Τυχαία Θέματα