Παραίτηση με αιχμές για διαφθορά του Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης απέστειλε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν, συνοδευόμενη από καταγγελίες για τον πολιτικό του προϊστάμενο Λευτέρη Αυγενάκη.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως του «ζητείται επιτακτικά με βάση ποικίλες προφάσεις» η υπογραφή απευθείας αναθέσεων έργων, κάτι που αδυνατεί να συνεχίσει να κάνει. Παράλληλα καταφέρεται κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας πως τον έχει παραγκωνίσει επειδή δεν ανήκει στον «κύκλο των “φίλων” του», γεγονός που οδήγησε ακόμα και στην ανάθεση της εποπτείας «μιας Γενικής Διεύθυνσης που δεν υφίσταται».

«Το σκηνικό θυμίζει τη συνομιλία που είχα με τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όταν παρέδιδα το 2015, μου είχε πει: “Είσαι πολύ καλός, αλλά δεν είσαι δικός μας”. Την ίδια αντιμετώπιση έχω και σήμερα, επειδή δεν ανήκω στον κύκλο των “φίλων” του κ. υπουργού, με τον οποίο ουσιαστικά δεν έχω καμία επαφή ή συνεργασία το τελευταίο οκτάμηνο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ στην επιστολή, που δημοσίευσε χθες το documentonews.gr., προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η παραγωγή έργου και όχι η προώθηση ημετέρων.

«Το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη λύπη διαπιστώνω ότι η συνεργασία με τον εποπτεύοντα υπουργό είναι ιδιαίτερα προβληματική. Χαρακτηριστικά επισημαίνω ότι στην υπουργική απόφαση με την οποία διένειμε τα καθήκοντα στη διοίκηση του Οργανισμού, μου ανέθεσε την εποπτεία μιας Γενικής Διεύθυνσης που ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ» αναφέρει ο κ. Χαρουτουνιάν, προσθέτοντας πως ο κ. Αυγενάκης ανέθεσε σημαντικές αρμοδιότητες και την εποπτεία κρίσιμων αντικειμένων σε πρόσωπα που «δεν έχουν καμία ειδίκευση ή εμπειρία». Υποστηρίζει ότι ο κ. Αυγενάκης τον «επέπληξε έντονα» επειδή πήρε την πρωτοβουλία να αναζητήσει τη συνεργασία υπουργών της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εκπόνησης σχεδιασμού για την εύρεση αλλοδαπών εργατών γης.

Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΕΛΓΟ αποκαλύπτει ότι του ασκούνται πιέσεις για να υπογράφει απευθείας αναθέσεις, οι οποίες δεν είναι απόρροια έκτακτων αναγκών αλλά «προφάσεων». «Οπως καταλαβαίνετε, είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μου, δεν μπορώ πλέον να φανώ όσο χρήσιμος επιθυμώ και δύναμαι. Παράλληλα, μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων, όπως μου ζητείται επιτακτικά, με βάση ποικίλες προφάσεις» καταλήγει ο κ. Χαρουτουνιάν.

Τι απαντά το υπουργείο

Σχολιάζοντας την επιστολή το γραφείο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει πως η θητεία του κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν έχει ολοκληρωθεί και για το γεγονός αυτό έχει ενημερωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης και Εποπτείας Νομικών Προσώπων του ΥΠΑΑΤ. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα παραίτησης. «Ολα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού. Προφανώς δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις, αλλά απηχούν προσωπικές πικρίες και αποτυπώνουν προσωπικές συμπεριφορές» συμπληρώνει το υπουργείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα