«Παγίδες» στη δωρεάν παραχώρηση οικίας!

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από γονείς και παιδιά στον τρόπο που θα δηλώσουν στην εφορία τη «φιλοξενία». Πλήρης οδηγός

Ολο και περισσότεροι νέοι που έχουν την τύχη οι γονείς τους να διαθέτουν ένα δεύτερο ακίνητο επιλέγουν να μετακομίσουν σε αυτό, προκειμένου να εγκαταλείψουν το πατρικό τους και να φτιάξουν τη ζωή τους. Οι… τυχεροί, όμως, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα δηλώσουν στην Εφορία ότι «φιλοξενούνται» σε σπίτι που ανήκει στους γονείς τους ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν.

Σε περίπτωση που ένας γονέας παραχωρήσει δωρεάν στο παιδί τους ένα ακίνητο

έως 200 τετραγωνικά, ο γονέας θα πρέπει να το δηλώσει μόνο στο έντυπο Ε2, ως δωρεάν παραχώρηση. Το παιδί, από την άλλη, θα πρέπει να το δηλώσει στον πίνακα 5.1α, επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία), και να συμπληρώνει υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του παραχωρητή. Γενικά η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) και προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας.

Στην περίπτωση που οι γονείς μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας και στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένει το παιδί τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως φιλοξενούμενο. Ετσι θα πρέπει να συμπληρώσει τον πίνακα 5.1α, επιλέγοντας τον κωδικό 203, συμπληρώνοντας υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του γονέα, ενώ οι γονείς στο Ε2 που υποβάλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο.

Εξαρτώμενα τέκνα

Από το φορολογικό έτος 2023 τα στοιχεία των εξαρτώμενων τέκνων που σας βαρύνουν απεικονίζονται στον εσωτερικό υποπίνακα του πίνακα 8.1, με συμπληρωμένα τα στοιχεία τους, όπως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, για τα ενήλικα τέκνα, καθώς και για τα ανήλικα που τους έχει αποδοθεί ΑΦΜ. Η συμπλήρωση του επωνύμου είναι υποχρεωτική και του αριθμού δελτίου ταυτότητας, εφόσον έχει εκδοθεί. Αφού ολοκληρώσετε τον έλεγχο, έχετε τη δυνατότητα τροποποίησης ή και προσθήκης στοιχείων τέκνων ανηλίκων ή και ενηλίκων.

Τα πεδία «Μη κοινό τέκνο» και «ΑΦΜ έτερου γονέα» συμπληρώνονται από τον υπόχρεο ή / και τη σύζυγο για τα εξαρτώμενα τέκνα, τα οποία προέρχονται από προηγούμενη σχέση. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης, ο κωδικός 003 ενημερώνεται με τον αριθμό των κοινών τέκνων του υπόχρεου και της συζύγου, καθώς και των μη κοινών τέκνων του υπόχρεου. Ο κωδικός 033 ενημερώνεται με τον αριθμό των τέκνων του υπόχρεου που έχουν επιλεγεί ως μη κοινά και ο κωδικός 004 ενημερώνεται με τον αριθμό των μη κοινών τέκνων της συζύγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγίδες,pagides