Ο Γεραπετρίτης «κατάπιε» την προπαγάνδα Ερντογάν

Στα χνάρια του Κυριάκου για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και ο υπουργός Εξωτερικών! «Η απόφαση να γίνει τέμενος έχει ληφθεί από το 2020» τόνισε σε συνέντευξή του

Στη λογική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά δεν αντέδρασε στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί από τον Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο μεν πρωθυπουργός, με υποτελή διάθεση απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, είπε: «Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια

να συζητήσουμε τη στενοχώρια και δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Ακουσα αυτά που είπε ο κ. πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους και όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό». Ο δε υπουργός Εξωτερικών το προχώρησε λίγο παραπέρα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό ότι θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε τη Μονή της Χώρας: «Είμαι πάρα πολύ σαφής ότι θα πρέπει το μνημείο αυτό να είναι ανοιχτό στο κοινό και όλοι οι πολιτιστικοί του θησαυροί να μπορούν να είναι αντικείμενο και για τους πολίτες όλων των θρησκευμάτων».

Το γεγονός ότι ο χώρος αυτός λειτουργούσε ως ναός, ως μοναστήρι, δεν αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αποδεικνύεται. Επίσης ο κ. Γεραπετρίτης μας προσγειώνει όλους τους Ελληνες στη σκληρή πραγματικότητα, καθώς μας ενημερώνει ότι η απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί δεν είναι πρόσφατη και ότι εν πάσει περιπτώσει ο Ερντογάν θα διατηρήσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου: «Πρώτον, η απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος έχει ληφθεί από το 2020. Υπήρξαν πράγματι εργασίες αναστήλωσης. Την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ 200 μνημείων, στα οποία περιλαμβάνεται και η Μονή της Χώρας, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λειτουργία τους ως τεμένων. Εκείνο στο οποίο εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι να διατηρηθεί ο οικουμενικός πολιτιστικός χαρακτήρας της Μονής της Χώρας.

Ο οικουμενικός πολιτιστικός χαρακτήρας έχει να κάνει με τη δυνατότητα όλων να μπορέσουν να δουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στη Μονή της Χώρας. Δεν ξέρω αν είχατε την ευκαιρία στο παρελθόν να την επισκεφθείτε. Πρόκειται για ψηφιδωτά, τα οποία κατά την άποψή μου είναι η επιτομή του βυζαντινού πολιτισμού. Είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας, και ιστορικής αλλά και καλλιτεχνικής. Και νομίζω είναι απολύτως αναγκαίο να διασφαλιστεί ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου αυτού». Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τον πρωθυπουργό και να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα ήταν επιτυχημένη και θετική για την Ελλάδα, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «παραγωγική κανονικότητα».

Δικαιολογίες

Με τον όρο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών εννοεί: «Πρώτον, ότι υπάρχει μία τακτική περιοδικότητα στις επαφές. Βρισκόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το δεύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά που βρισκόμαστε να παράγονται πολλαπλές συμφωνίες, να υπάρχουν μείζονα θέματα τα οποία να διαχειριζόμαστε. Θα πρέπει να βρισκόμαστε και να συζητούμε τακτικά. Και το τρίτο, νομίζω, και πιο σημαντικό, είναι να μπορούμε να συζητούμε και να διαφωνούμε χωρίς να προκαλούμε εντάσεις και εν δυνάμει κρίσεις». Δηλαδή, θα λένε ό,τι θέλουν οι Τούρκοι στα διεθνή φόρα, θα προκαλούν με όποιον τρόπο θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον τους και εμείς θα διαφωνούμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι, γιατί δεν θα υπάρχουν εντάσεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεραπετρίτης, Ερντογάν,gerapetritis, erntogan