Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: Τα διεστραμμένα κόλπα του διάσημου «μάγου»

Ο «Guardian» έφερε στο φως ανατριχιαστικές καταγγελίες 16 γυναικών που τον κατηγορούν ότι τις νάρκωνε και τις βίαζε όταν ήταν ανήλικες

Ακόμα κι όσοι ουδέποτε πήραν στα σοβαρά τα κόλπα του δισεκατομμυριούχου «μάγου» Κόπερφιλντ, ήρθε η ώρα να ασχοληθούν μαζί του. Ο διάσημος ταχυδακτυλουργός κατηγορείται από 16 γυναίκες ότι τις νάρκωσε πριν τις βιάσει, άλλες ότι τις παρενόχλησε σεξουαλικά και ότι είχε ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντί τους. Περισσότερες από τις μισές είπαν ότι την εποχή που συνέβησαν αυτά τα περιστατικά ήταν ανήλικες.

Από
τον Βασίλη Γαλούπη

Οι δικηγόροι του Κόπερφιλντ αρνούνται όσα καταγγέλθηκαν κι όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα μία υπόθεση #ΜeΤoo, που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για μήνες, ίσως και χρόνια.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες το απόγευμα ο βρετανικός «Guardian». Οι κατηγορίες εναντίον του περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι νάρκωσε τρεις γυναίκες προτού κάνει σεξ μαζί τους, ενώ οι κοπέλες δεν ήταν σε θέση να συναινέσουν ή όχι. Τα περιστατικά των καταγγελιών αφορούν την περίοδο 1980-2014 και αποτελούν μια σειρά από συνεντεύξεις με περισσότερα από 100 άτομα, όπως και αρχεία δικαστηρίων και αστυνομίας. Οι γυναίκες που έχουν καταθέσει για τη συμπεριφορά του Κόπερφιλντ τον γνώρισαν μέσα από τη δουλειά του ως έναν από τους πιο επιτυχημένους διασκεδαστές στον κόσμο. Μερικές από αυτές είπαν στον «Guardian» ότι μόνο όταν ξεκίνησε το κίνημα #MeToo ένιωσαν ότι μπορούσαν να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς, ο Κόπερφιλντ αρνήθηκε όλα όσα τον κατηγορούν. Οι δικηγόροι του είπαν στον «Guardian» ότι «ποτέ δεν ενήργησε ανάρμοστα με κανέναν, πόσο μάλλον με ανήλικες». Δήλωσαν ότι ο «μάγος» είναι ευγενής, ντροπαλός και πάντα έχει σεβασμό στις σχέσεις του με τις γυναίκες. Τονίζοντας ότι ο Κόπερφιλντ είναι υπέρμαχος του #ΜeToo και ότι έχει ενθαρρύνει κακοποιημένες γυναίκες να μιλήσουν. «Και στο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες ψευδείς καταγγελίες εναντίον του» κατέληξαν. Η Μπρίτνεϊ Λιούις, που το 1988 ήταν 17χρονο μοντέλο, έχει καταθέσει ότι ο Κόπερφιλντ τη νάρκωσε με ουσίες κι έπειτα την κακοποίησε σεξουαλικά. Η καταγγελία της έχει δημοσιοποιηθεί και παλαιότερα, αλλά τώρα φαίνεται ότι παίρνει έκταση, αφού υπάρχουν κι άλλα 15 παρόμοια περιστατικά.

Μια άλλη γυναίκα, με το όνομα Τζίλιαν, είπε στον «Guardian» ότι υπέστη ακριβώς το ίδιο όταν το 1993 συμφώνησε να συναντήσει τον Κόπερφιλντ για ένα ποτό έπειτα από εκπομπή του: «Ορκίζομαι στον Θεό ότι δεν θα το έλεγα ποτέ αυτό σε κάποιον αν δεν πίστευα αληθινά ότι είχα ναρκωθεί εκείνη τη στιγμή». Οι δικηγόροι του Αμερικανού απάντησαν ότι τα ναρκωτικά «δεν είναι μέρος του κόσμου του και της κουλτούρας του». Σε τέσσερις άλλες περιπτώσεις οι γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι ο Κόπερφιλντ τις είχε χαϊδέψει ή τις είχε κάνει να τον αγγίξουν με σεξουαλικό τρόπο κατά τη διάρκεια ή στο περιθώριο ζωντανών εμφανίσεών του. Τρεις εξ αυτών ήταν ανήλικες την εποχή των φερόμενων περιστατικών. Τα μέλη της οικογένειας μιας 15χρονης που κάθονταν στο ακροατήριο την ώρα του σόου ισχυρίζονται ότι τον είδαν να ψηλαφίζει το στήθος της κόρης τους.

Η 38χρονη Φάλον Θόρντον κατέθεσε ότι ο Κόπερφιλντ «έσφιξε το στήθος» της αφού την κάλεσε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης τον Ιανουάριο του 2014 στο «MGM Grand Casino-Hotel». H ίδια απευθύνθηκε στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λος Αντζελες, αλλά θεωρεί ότι ο ισχυρισμός της δεν ελήφθη ποτέ στα σοβαρά. Οταν ρωτήθηκαν οι Αρχές από τον «Guardian», γνωστοποίησαν πως έκλεισαν εκείνη την υπόθεση λόγω «ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων». Οι δικηγόροι του Κόπερφιλντ ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι Αρχές παρακολούθησαν το βίντεο της παράστασης και δεν είδαν τον πελάτη τους να αγγίζει την περιοχή του στήθους είτε της Θόρντον είτε οποιασδήποτε συμμετέχουσας. Παρά τα αιτήματα, πάντως, της βρετανικής εφημερίδας ούτε η αστυνομία του Λος Αντζελες ούτε η MGM ούτε οι δικηγόροι του Κόπερφιλντ δέχτηκαν να μοιραστούν κάποια από τα επίμαχα βίντεο.

Η MGM, ο μεγάλος όμιλος ψυχαγωγίας και τυχερών παιχνιδιών όπου ο Κόπερφιλντ πραγματοποιεί τακτικές εμφανίσεις από το 2000, αρνήθηκε να σχολιάσει το υποτιθέμενο περιστατικό του 2014 ή άλλους ισχυρισμούς κατά του «μάγου». Η δημοσιογραφική έρευνα, πάντως, ανέδειξε κοινά σημεία μεταξύ των καταγγελιών: Αρκετές γυναίκες είπαν ότι ο Κόπερφιλντ υποσχέθηκε να τις βοηθήσει στην καριέρα τους στο μόντελινγκ ή στη βιομηχανία του θεάματος. Επίσης, ότι έδειξε διάθεση να διατηρήσει επαφή με αυτές και τους γονείς τους. Μια γυναίκα, η Κάρλα, κατέθεσε ότι, αφότου γνώρισε τον Κόπερφιλντ σε ένα από τα σόου του το 1991, όταν ήταν 15 ετών, ο ταχυδακτυλουργός άρχισε να της τηλεφωνεί αργά το βράδυ. Μετά άρχισε να της στέλνει δώρα και εισιτήρια για τις παραστάσεις του. Θεώρησε ότι προσπαθεί να την κολακέψει και να την παγιδεύσει. Αφού έκλεισε τα 18, είπε, έκαναν συναινετικό σεξ. Δήλωσε ότι ήταν η πρώτη της φορά.

Οι δικηγόροι του διασκεδαστή δεν αμφισβήτησαν ότι γνώριζε την τότε έφηβη και ότι είχαν «μια απολύτως νόμιμη και συναινετική σχέση που κράτησε τέσσερα χρόνια». Οι δικηγόροι αρνήθηκαν ότι υπήρξε κάτι ανάρμοστο. Ο Κόπερφιλντ, όμως, έχει και μια κακή προϊστορία που μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά. Ηταν μεταξύ των προσώπων «υψηλού προφίλ» που κατονομάστηκαν στη δίκη του Τζέφρι Επσταϊν, κατηγορούμενου για σεξουαλική διακίνηση παιδιών, που αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019. Οι δικηγόροι του «μάγου» ανταπαντούν ότι ο πελάτης τους «δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για κανένα έγκλημα».

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ

Αμερικανός ταχυδακτυλουργός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1956 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και το πραγματικό του όνομα είναι Ντέιβιντ Σεθ Κότκιν. Υιοθέτησε καλλιτεχνικά το «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» από το διάσημο μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς. Εγινε ευρύτερα γνωστός για τον συνδυασμό της αφήγησης και της ψευδαίσθησης. Εχει χαρακτηριστεί από το «Forbes» ο πιο εμπορικός μάγος στην Ιστορία. Οι τηλεοπτικές παραγωγές του έχουν κερδίσει 21 βραβεία Emmy και τον τίτλο του ιππότη από τη γαλλική κυβέρνηση. Εχει ονομαστεί ως ένας «ζωντανός θρύλος» από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ο Κόπερφιλντ έχει μέχρι στιγμής πουλήσει 40.000.000 εισιτήρια με κέρδος πάνω από 4 δισ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα