Μακεδονικό: Η κυβέρνηση ακροβατεί σε δύο γραμμές!

Η δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. με την ομάδα των εκσυγχρονιστών έχει προκαλέσει στον
Κυριάκο βέρτιγκο και διχασμό στο Μαξίμου

Σε ένα απέραντο τσίρκο έχει μετατραπεί η Νέα Δημοκρατία μετά τη νίκη του VMRO αλλά και την καταπάτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πρόεδρο των Σκοπίων. Η συνύπαρξη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος με την ομάδα των εκσυγχρονιστών, που κυριαρχεί

σε Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών, έχει διχάσει το Μαξίμου και έχει οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα για τους χειρισμούς που θα υιοθετήσει λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές αναφορικά με τα Σκόπια.

Το πρώτο μεγάλο δίλημμα που διαιρεί την κυβέρνηση έχει να κάνει με τα μνημόνια συνεργασίας, καθώς από τη μια πλευρά η Ντόρα Μπακογιάννη και μια ομάδα βουλευτών και υπουργών πέριξ αυτής θέτουν ζήτημα υπογραφής τους σε περίπτωση που υπάρξει υποχώρηση από την άλλη πλευρά, ενώ την ίδια ώρα ο Μάκης Βορίδης και μια ιδιαίτερα σημαντική μερίδα βουλευτών ζητούν το «πάγωμα» αυτών ως απάντηση στη Σκοπιανή πρόεδρο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει πειστεί για την ανάγκη τήρησης μιας ενδιάμεσης γραμμής που θα περιλαμβάνει «αντίποινα» προς τα Σκόπια, αλλά την ίδια ώρα δεν θα κλείνει την πόρτα στο γειτονικό κρατίδιο.

Μήνυμα

Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε πως τα συγκεκριμένα μνημόνια θα υπογραφούν όταν υπάρξει συμμόρφωση από την πλευρά των Σκοπίων. «Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή (τα μνημόνια) -το έχω πει επανειλημμένως-, όταν υπάρχει ο κρίσιμος πολιτικός χρόνος, όταν δηλαδή πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση. Διότι γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν και σημεία στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει συμμορφωθεί. Και δεν αναφέρομαι βεβαίως στο όνομα, αλλά σε άλλα ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι λόγοι που η κυβέρνηση υιοθετεί αυτή τη γραμμή έχουν να κάνουν με το γεγονός πως βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, αλλά και με το ότι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να φέρει πίσω τους δεξιούς ψηφοφόρους που… λοξοκοιτάζουν προς τα κόμματα της Δεξιάς. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, που κάνει καριέρα στη διεθνή σκηνή ως ο… πρόθυμος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ευρώπη και να υιοθετήσει μια πολιτική που θα βάζει το εθνικό συμφέρον κόντρα στην επιταγή του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για εδραίωση των Δυτικών Βαλκανίων στη δυτική αγκαλιά και μακριά από τη Μόσχα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται και το επόμενο διάστημα να διατηρήσει αυτή την επαμφοτερίζουσα στάση, που από τη μια πλευρά θα δικαιώνει τους όψιμους -«γαλάζιους»- πολεμίους των Σκοπίων, ενώ την ίδια ώρα τα νήματα θα κινούν οι εκσυγχρονιστές «σύντροφοί» του, που έχουν πάρει το «πάνω χέρι» στο Μαξίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα