«Εζησα από τύχη»

Σοκαριστικές μαρτυρίες αλλά και καταγγελίες από τον δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο για τις διακομιδές στα νησιά του Αιγαίου

Οταν πριν από λίγους μήνες ο γνωστός δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος περιέγραφε σε ρεπορτάζ του την εγκληματική γύμνια των νησιών στις αεροδιακομιδές, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι και ο ίδιος θα έπεφτε θύμα των δραματικών ελλείψεων από εναέρια μέσα, ασθενοφόρα, ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό.

Με την αποκαλυπτική μαρτυρία του προχθές στην ερευνητική ιστοσελίδα της ομάδας «Data Journalists» στην οποία συμμετέχει ο Καρβουνόπουλος εξέθεσε όλα τα προβλήματα που

αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ακόμα και στα μεγαλύτερα και πιο προβεβλημένα νησιά, όπως η Πάρος. Είναι τα ίδια προβλήματα με τα οποία και ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος, όταν τη Μεγάλη Εβδομάδα η ζωή του κινδύνεψε έπειτα από εγκεφαλικό.

«Οταν στις 13 Νοεμβρίου 2023 οι Data Journalists δημοσίευαν το ρεπορτάζ μου με τίτλο “Αεροδιακομιδές: Πεθαίνοντας στο Αιγαίο”, ασφαλώς και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα “ζούσα το ρεπορτάζ” από την ανάποδη, έξι μήνες μετά. Δηλαδή ως ένας πολίτης που έπρεπε να μεταφερθεί από νησί του Αιγαίου στην Αθήνα…» έγραψε και πρόσθεσε: «Η εμπειρία προφανώς δεν ήταν ευχάριστη, αλλά οπωσδήποτε χρήσιμη για να καταλάβεις ότι αυτό που λέμε κάνοντας μαύρο χιούμορ ισχύει: ζούμε από τύχη… Κι αν αυτό αφορά την περίπτωση ενός δημοσιογράφου για τον οποίο κινητοποιήθηκε πάρα πολύς κόσμος, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι μπορεί να περιμένει ένας πολίτης που η μόνη βοήθεια που έχει είναι η οικογένειά του».

Στη συνέχεια ο Καρβουνόπουλος περιέγραψε το χρονικό της δικής του περιπέτειας: «Παροικιά Πάρου. Νησί των Κυκλάδων όπου ένα μέρος της οικονομικής ελίτ της χώρας έχει επιλέξει να χτίσει τα υπερπολυτελή εξοχικά του… Νησί βασική “μονάδα” της λεγόμενης “βαριάς βιομηχανίας” της Ελλάδας, του τουρισμού. Μεγάλο Σάββατο πρωί, λίγο μετά από τις 07.00, η πρωινή βόλτα με τον σκύλο διακόπτεται βίαια: μια ζαλάδα που γρήγορα κλιμακώνεται, απώλεια ελέγχου της αριστερής πλευράς του σώματος, δεν χρειάστηκε κάτι ιδιαίτερο για να καταλάβει κάποιος ότι παθαίνει εγκεφαλικό…Το αίσθημα της επιβίωσης σε κάνει ψύχραιμο. Αποδεχόμενος την επίσκεψη του εγκεφαλικού, επέλεξα να καθίσω κάτω, υποθέτοντας ότι κάποιος θα με εντόπιζε σε λίγα λεπτά. Βρισκόμουν στον κεντρικό δρόμο της Παροικιάς. Πέντε άνθρωποι πέρασαν δίπλα μου. Πέντε “άνθρωποι”. Και δύο αυτοκίνητα. Κανείς τους δεν γύρισε να με κοιτάξει. Ομως, μία γυναίκα το έκανε. Η Αλεξάνδρα. Το αναφέρω, γιατί δεν έχει σαπίσει μόνο το κράτος. Εχουμε σαπίσει κι εμείς…»

Ο έμπειρος δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του militaire.gr αναφέρει ότι στο Κέντρο Υγείας Πάρου υπήρχαν μια χούφτα γιατροί και νοσηλευτές που δεν μπορούσαν να διαγνώσουν τι ακριβώς υπέστη, επειδή «ο μοναδικός τομογράφος που υπάρχει στο νησί δεν έχει χειριστές». «Η Πάρος με ένα ασθενοφόρο. Ξαπλωμένος στο φορείο, άκουγα τις αγωνίες του πληρώματος του ασθενοφόρου. Λίγο πριν περάσουμε την πύλη του αεροδρομίου, κλήση στον ασύρματο για “άτομο με πιθανό έμφραγμα” σε χωριό του νησιού. Δεν κινδύνευα προφανώς μόνο εγώ και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που τα πληρώματα του ασθενοφόρου της Πάρου καλούνται να διαχειριστούν τα αδιανόητα. “Τι να κάνουμε, να αφήσουμε τον ασθενή που μεταφέρουμε στον διάδρομο και να φύγουμε”, ήταν το εύλογο ερώτημα που τέθηκε», γράφει: «Ευτυχώς πριν λάβει απάντηση, το C-27 τροχοδρομούσε στην πίστα του αεροδρομίου της Πάρου και το δύσκολο δίλημμα δεν επέμεινε. Την αγωνία την περάσαμε. Και το πλήρωμα και ο ασθενής».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, η Ελλάδα έχει μείνει μόνο με δύο ελικόπτερα για το καλοκαίρι που έρχεται. Ενα για έρευνα – διάσωση και ένα για αεροδιακομιδές. Το υπουργείο Υγείας πάγωσε τα σχέδια για αγορά 4 νέων ελικοπτέρων αεροδιακομιδών με κόστος 60.000.000 ευρώ. Την ίδια ώρα σκέφτεται να νοικιάσει 6 ελικόπτερα και να πληρώνει 6.000.000 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή θα πληρώνει κάθε χρόνο 72.000.000 για ελικόπτερα που δεν θα αποκτήσει ποτέ!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εζησα,ezisa