Ερευνα: Ενας στους δύο Ελληνες ενδιαφέρεται για αγορά ακινήτου

Εντονο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτου δείχνει ένας στους δύο Ελληνες, παρά την «ακατανόητη», όπως τη χαρακτηρίζουν, άνοδο των τιμών και τη δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα «Βαρόμετρο της αγοράς ακινήτων. Τι περιμένουν οι Ελληνες», που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Θράκης. Ειδικότερα, το 49,5% των πολιτών ενδιαφέρεται για την αγορά ακινήτων, ενώ το 66% των πολιτών χαρακτηρίζει «παράλογη», «ακατανόητη» και «φούσκα» την άνοδο των τιμών τα προηγούμενα χρόνια.

Πάνω από τους μισούς (56%), όμως, θεωρούν ότι θα συνεχίσουν

να ανεβαίνουν, το 27% βλέπει σταθεροποίηση και το 16% πτώση. Το 69,5% θεωρεί δύσκολη/μάλλον δύσκολη την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και το 81,5% θεωρεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υψηλά/μάλλον υψηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το 56% του συνόλου των ερωτωμένων περιμένει άνοδο (από 71,7% πριν από έξι μήνες), το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 41% όταν ερωτώνται οι πωλητές ακινήτων και στο 33,5% όταν ερωτώνται οι επαγγελματίες της αγοράς.

Οι πολίτες συνεχίζουν να ζητούν μείωση φορολογίας ενοικίων και ΕΝΦΙΑ ως το πρώτο κίνητρο (55,5%) για να μπουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά ενοικίασης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πρώτη καταγραφή της άποψης της κοινωνίας για το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, με 23 στους 100 ερωτώμενους της έρευνας να δηλώνουν ότι έχουν ακίνητο σε περιοχή εκτός σχεδίου. Το 56% των πολιτών επιλέγει να συνεχίσει να επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση, όπως και σήμερα (16,5%), ή να συνεχίσει να επιτρέπεται με αυστηρότερους περιορισμούς (39,5%), την ώρα που το 36,5% επιλέγει την ολοσχερή κατάργησή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερευνα, Ενας, Ελληνες,erevna, enas, ellines