Στο ΣτΕ προσέφυγαν εκ νέου οι Φυσικοθεραπευτές για το clawback

Αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την ακύρωση της απόφασης κατά το μέρος που αφορά τον προσδιορισμό επιτρεπομένων ορίων δαπανών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας.

Συνεχίζει τις προσπάθειες για την τελική εξάλειψη του μέτρου του clawback, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), «που απομειώνει», όπως αναφέρει «το εισόδημα των φυσικοθεραπευτών και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο».

Σήμερα κατέθεσε αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την ακύρωση της απόφασης κατά το μέρος που αφορά τον προσδιορισμό επιτρεπομένων ορίων δαπανών για τις παρεχόμενες

υπηρεσίες φυσικοθεραπείας.

Ο ΠΣΦ, από την πρώτη στιγμή της επιβολής του μέτρου της αυτόματης επιστροφής (ρήτρα clawback) στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, είχε αντιδράσει έντονα, τονίζοντας «τον εντελώς άδικο χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέτρου, που περιορίζει δραστικά το ύψος των ήδη συμφωνημένων απολαβών τους». Το μέτρο είχε επιβληθεί για την αντιμετώπισης της οξείας δημοσιονομικής κρίσης ως απόρροια «μνημονιακής» υποχρέωσης της χώρας μας, ωστόσο όπως σημειώνει ο ΠΣΦ «σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει», αλλά «το υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια υπουργεία, αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε βήμα προς την κατεύθυνση της απάλειψης αυτής της αδικίας».

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η αφαίμαξη των ήδη υποτιμολογημένων συμφωνημένων αμοιβών μας, για υπηρεσίες που αποδεδειγμένα παρέχουμε», ανέφερε ο . πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης. Προσθέτει ότι μόνο το έτος 2023, το ποσό που δεν καταβλήθηκε στους φυσικοθεραπευτές και αφαιρέθηκε από τα δεδουλευμένα τους, «λόγω των ληστρικών μέτρων ήταν 26.000.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτής συνεισφέρει υποχρεωτικά από τη τσέπη του σχεδόν 10.000 ευρώ το χρόνο, υπέρ του συστήματος υγείας.

Πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι με 80.000.000 ευρώ δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες 11.000.000 πολιτών για φυσικοθεραπεία, όταν το Βέλγιο με τον ίδιο πληθυσμό, δαπανά δεκαπενταπλάσια κονδύλια, δηλαδή 1.120.000.000 ευρώ».

Σημειώνει, επίσης, ότι για τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών, δεν ισχύουν τα επιχειρήματα της «τεχνητής ζήτηση»" και της «εικονικής εκτέλεσης», καθώς οι φυσικοθεραπευτές δεν συνταγογραφούν τις συνεδρίες που πραγματοποιούν, και πολύ περισσότερο «από τη στιγμή που για να κατατεθεί ένα παραπεμπτικό, απαιτείται η εισαγωγή κωδικού μιας χρήσης (OTP), τον οποίο αποστέλλει ο ΕΟΠΥΥ στο προσωπικό κινητό του ασφαλισμένου και αυτός τον γνωστοποιεί στον φυσικοθεραπευτή, μόνο εάν προσέλθει και εκτελέσει τις συνεδρίες».

Keywords
Αναζητήσεις
sto-ste-prosefygan-ek-neou-oi-fysikotherapeftes-gia-to-clawback.htm
Τυχαία Θέματα