Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), καθιέρωσε το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε μία προσπάθειά να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών. Κάθε χρόνο, τις ημέρες γύρω από την 18η Μαΐου, γίνονται παγκοσμίως εκδηλώσεις σχετικά με ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα μουσεία, και τον ρόλο τους στη σύγχρονη

κοινωνία με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα».

To Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 10.30 την εκδήλωση με τίτλο: «Καινοτομία-Βιώσιμη Ανάπτυξη-Συμπερίληψη στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Έργα ενεργειακής και ψηφιακής αναβάθμισης. Παρουσίαση αποτελεσμάτων». Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα δύο έργων μεγάλης κλίμακας ενεργειακής και ψηφιακής αναβάθμισης. Με την ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων το Μουσείο περνά στη δεύτερη φάση ανακαίνισης των υποδομών του και μετασχηματίζεται ριζικά ψηφιακά.

Συγκεκριμένα, αρχικά θα παρουσιαστεί το έργο «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στα κτήρια του Μουσείου Καζαντζάκη» με το οποίο το ίδρυμα προχώρησε στην ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των κτιριακών υποδομών του και σταδιακά μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο πράσινο μουσείο. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υπεύθυνος για την ολοκλήρωση του έργου ήταν ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το έργο «Ο Νίκος Καζαντζάκης αλλιώς: Ψηφιακές Πολιτιστικές διαδρομές εντός και εκτός του ομώνυμου Μουσείου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με το έργο αυτό έγιναν σημαντικότατες εργασίες ως προς την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των Συλλογών του Μουσείου και αναπτύχθηκαν νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές για την ψηφιακή αξιοποίηση και προβολή τους που συμβάλλουν καθοριστικά στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην ευρύτερη πολιτική του Μουσείου να εκσυγχρονίζει τις υποδομές, τις υπηρεσίες, τις παροχές και τις δράσεις του και να έρχεται πιο κοντά στο κοινό με συμμετοχικές δράσεις και ψηφιακές εφαρμογές αξιοποιώντας τις εφαρμογές των Πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και να διατηρεί και να αναβαθμίζει τα κριτήρια ποιότητας βάσει των οποίων κέρδισε το καλοκαίρι του 2022 την επίσημη αναγνώρισή του από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί πρωτίστως από τα στελέχη, αλλά και από τους συνεργάτες του Μουσείου που εργάστηκαν εντατικά τους περασμένους μήνες για την επιτυχή ολοκλήρωσή των έργων αυτών. Παράλληλα, στην εκδήλωση θα γίνουν προβολές βίντεο και ζωντανή επίδειξη των νέων ψηφιακών εφαρμογών.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και δωρεάν, όπως επίσης και το Σάββατο 18 Μαΐου, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ– 26/5/2024

Α΄ Μέρος: Ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

10.30-10.45 Προσέλευση

10.45-11.00 Χαιρετισμός του Δημάρχου Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη και του Προέδρου Δ.Σ. του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, Μιχάλη Ταρουδάκη

11.00-11.10 Μαριλένα Μηλαθιανάκη, Διευθύντρια Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη,

Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στα κτήρια του Μουσείου Καζαντζάκη. Η πρόκληση της αλλαγής

Προβολή νέων προωθητικών βίντεο Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη (Διάρκεια 5’)

11.30-11.40 Διάλειμμα

Β΄ Μέρος: Ψηφιακός μετασχηματισμός Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

11.40-11.50 Κωστής Κανάκης, Υπεύθυνος Μόνιμης Έκθεσης και Επικοινωνίας Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη,

Νέα ψηφιακά εργαλεία στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου Καζαντζάκη

11.50-12.00 Χαρά Βαβαδάκη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη,

Νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία του Μουσείου Καζαντζάκη

Προβολή animated video για παιδιά (Διάρκεια 5’)

12.10-12.20 Ευάγγελος Χαριτόπουλος, Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργων και Προγραμμάτων Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη,

Διαδραστικές εφαρμογές ΑR για τον Νίκο Καζαντζάκη: Εφαρμογή πολιτιστικών διαδρομών στην Κρήτη και Διαδραστικό Χρονολόγιο

12.20-12.30 Αλέξης Τζωρτζακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Αιγαίου Solutions A.E.

Η τεχνητή νοημοσύνη συναντά τον Νίκο Καζαντζάκη

Προβολή ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας «Είμαι λέφτερος» (Διάρκεια 18’)

Γ΄ Μέρος: Επίδειξη εφαρμογών στους χώρους του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

13.00-14.00 Περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και ζωντανή επίδειξη των νέων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών

Keywords
Τυχαία Θέματα