Το παράδοξο με τα ακίνητα στην Ιαπωνία: Γιατί 9 εκατ. σπίτια παραμένουν άδεια

Καθώς η μείωση του πληθυσμού συνεχίζει να επηρεάζει την κοινωνία και την οικονομία της Ιαπωνίας, ο αριθμός των κενών κατοικιών έχει ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια – αρκετά για να φιλοξενήσει ολόκληρο σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν ότι ο αριθμός των άδειων σπιτιών, γνωστών ως akiya, από τον Οκτώβριο του 2023 αυξήθηκε τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο από την προηγούμενη

μέτρηση το 2018.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην ερήμωση της υπαίθρου σε συνδυασμό με πολλούς κληρονόμους τέτοιων ακίνητων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ζήσουν σε αυτά, να τα ανακαινίσουν ή ακόμα και να τα κατεδαφίσουν. Ωστόσο, και οι πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοιο ζήτηνα, αφού υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άδεια σπίτια σε αστικές περιοχές.

Ο συνολικός αριθμός των κενών κατοικιών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 14% όλων των σπιτιών στην Ιαπωνία, αν και ο πραγματικός αριθμός ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερος. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura εκτιμά ότι υπάρχουν σχεδόν 11 εκατομμύρια akiya και ότι αυτά θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% των σπιτιών μέσα σε μια δεκαετία.

Περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια από τα ακίνητα που εξετάστηκαν είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση - αλλά είναι άδεια μακροπρόθεσμα και είναι ως επί το πλείστον μακριά από τα κύρια κέντρα πληθυσμού. Η κατάσταση περισσότερων από 3,8 εκατομμυρίων είναι άγνωστη και μόνο 330.000 από τα 9 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα προς πώληση.

Η άδεια γη έχει υψηλότερους φόρους στην Ιαπωνία από ό,τι η γη με κτίρια, αυξάνοντας το οικονομικό βάρος της κατεδάφισης παλαιών σπιτιών και οδηγώντας ορισμένους ανθρώπους να αποφύγουν να κληρονομήσουν περιουσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΠοιες χώρες πετούν περισσότερο φαγητό στην Ευρώπη - Στο «κόκκινο» η ΕλλάδαΟι ιερόδουλες της Χέρμπερτστράσε: Το Αμβουργο τιμά εκείνες που διώχθηκαν και βασανίστηκαν επί ΧίτλερPowerball: Καρκινοπαθής μετανάστης από το Λάος ο νικητής του μεγάλου τζάκποτ - Κέρδισε 1,3 δισ.

Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από αλλοδαπούς για αυτή την πληθώρα άδειων ακινήτων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών σπιτιών, ως επιλογή για φθηνά και ασυνήθιστα καταλύματα, εξοχικές κατοικίες ή ακίνητα για ενοικίαση σε τουρίστες. Το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για διαμονή σε παραδοσιακά ιαπωνικά καταλύματα είναι υψηλό, με τη ζήτηση να ξεπερνά αυτή τη στιγμή την προσφορά

Η Ιαπωνία, πάντως, δεν είμναι το μόνο έθνος που αντιμετωπίζει δημογραφικές επιπτώσεις. Στη γειτονική Νότια Κορέα ο ρυθμός γεννήσεων ανά γυναίκα έπεσε στο χαμηλό ρεκόρ των 0,72 πέρυσι, πολύ χαμηλότερο ακόμη και από το 1,26 που κατέγραψε η Ιαπωνία το 2022. Τόσο η Σιγκαπούρη όσο και η Ταϊβάν έχουν επίσης πέσει σε ποσοστά κάτω από ένα παιδί ανά γυναίκα, ενώ τα ποσοστά γονιμότητας στις ΗΠΑ είναι επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου αιώνα.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιαπωνία,iaponia